Абортусот или прекинувањето на бременоста е чувствителна тема, која го засега секое општество. Со различните донесени закони, се одредува дали таа процедура ќе биде законска или не.

Иако во повеќето современи држави, се истакнува согласноста дека абортусот е право на мајката, бидејќи таа и нејзиното тело се лично засегнати во процедурата, сепак во одредени делови во светот, нелегалните абортуси се многу честа појава.

Следните 10 моќни фотографии го покажуваат хоророт кој се одвива при нелегалните абортуси:

Сите овие методи се премногу опасни и затоа се поттикнува легализирањето, бидејќи нелегалните абортуси често доведуваат до смрт и на самите мајки.

1. Во 2015-та година, девојка од Бразил била одведена од својата тетка во болница да абортира, а таму со лисици ја врзале за креветот

2. Непорфесионалци вршат нелегална процедура при која користат игла за плетење

3. Во 8-от век, за абортирање се препорачувало седење во жешка вода

4. Првиот презерватив бил направен од мочни меури земени од риба и се користел сè до 19-ти век. Исчистени црева од јагниња исто така биле користени за материјал. Воедно, кондомите биле премногу скапи.

5.6 Абортусот е легален скоро секаде во Европа, освен во земјите како Полска, Ирска и Малта. Во Полска, секоја година се извршуваат околу 240.000 нелегални абортуси.

7. Приборот што се користи при нелегален абортус

8.  Во 2014-та година, жена како резултат на силни главоболки, паднала во кома. Откако била прогласена клиничка смрт, лекарите, против волјата на семејството ја одржувале во живот, бидејќи таа била бремена.

Откако дознале дека фетусот има мали шанси за преживување, ги исклучиле машините, по пресуда на Судот. Во Ирска се смета дека нероденото дете располага со истите права како и мајката.

9. Прекинувањето на бременоста во раната фаза е незаконски во Африка. Затоа, тамошните жени се препуштени сами на себе, при што со дрвени остри алатки самите извршуваат абортус

10. Жените во античко време ја користеле билката рута, за да го абортираат фетусот

https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2019/05/2-77.jpghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2019/05/2-77-400x214.jpgНане.мкОпшто здравјеАбортусот или прекинувањето на бременоста е чувствителна тема, која го засега секое општество. Со различните донесени закони, се одредува дали таа процедура ќе биде законска или не. Иако во повеќето современи држави, се истакнува согласноста дека абортусот е право на мајката, бидејќи таа и нејзиното тело се лично засегнати во...Секој ден нешто свежо