Токсичните хемикалии, наречени PFAS, стигнаа до насловни страници кога Агенцијата за заштита на животната средина (ЕПА) ги воведе првите национални ограничувања околу нивото во водата за пиење. Но, експертите сега предупредуваат дека хемикалиите – кои се распространети во почвата, водата и воздухот – може да ги има и во морските плодови.

„Нашата препорака не е да не јадете морска храна – морската храна е одличен извор на посни протеини и омега масни киселини. Но, тоа е, исто така, потенцијално потценет извор на изложеност на PFAS кај луѓето“, рече авторот на студијата Меган Романо, вонреден професор по епидемиологија на Медицинскиот факултет Гејзел во Дартмут. Генерално, рибата е поврзана со неколку придобивки, вклучувајќи го и здравјето на срцето, мозокот и очите.

„Повеќето постоечки истражувања се фокусираат на нивоата на PFAS кај слатководните видови, кои не се она што луѓето првенствено го јадат“, рече Романо.

 

За студијата, истражувачите бараа нивоа на 26 различни PFAS во најпопуларните видови на морска храна: јастог, лосос, ракчиња и туна. Ракчињата и јастогот се највисоки, со 1,74 и 3,30 нанограми по грам месо, соодветно. Други тестирани риби и морски плодови беа измерени генерално помалку од еден нанограм на грам.

Иако истражувачите не се точно сигурни како морскиот живот е изложен на хемикалиите PFAS, тие се сомневаат дека животните, како што се јастозите и ракчињата, кои се хранат на морското дно, се помали и живеат поблиску до брегот, би можеле да бидат поподложни од поголемите риби како туна, која плива во отворен океан. Сепак, поголемите риби не се имуни, веројатно затоа што јадат помала риба што може да ги содржи овие хемикалии во повисоки концентрации.

 

Иако постојат упатства за безбедно конзумирање на морска храна кога станува збор за загадувачи како живата, вакво нешто не постои за PFAS, забележаа истражувачите.

„Познато е дека врвните видови предатори, како што се туната и ајкулите, содржат високи концентрации на жива, така што можеме да го искористиме тоа знаење за да ја ограничиме изложеноста. Но, тоа е помалку јасно за PFAS, особено ако почнете да гледате како различните соединенија се однесуваат во околината“, објасни Селија Чен, коавтор и професор на истражување на Одделот за биолошки науки во Дартмут.

 

PFAS, или Per- и полифлуороалкил супстанции, првично беа развиени во 1940-тите и се користеа низ производството – во сè, од мебел отпорен на дамки до нелепливи садови за готвење, според Националниот институт за здравје. Со текот на времето, тие хемикалии протекоа во почвата, водата и воздухот; и бидејќи тие толку бавно се распаѓаат, повеќето луѓе се изложени на PFAS постојано, во текот на нивниот животен век.

Од 1999 година, Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) бараа PFAS во крвта на луѓето и открија дека е присутен кај скоро сите тестирани. PFAS дури се откриени во мајчиното млеко. Со други зборови, одредено ниво на изложеност на овие хемикалии е веројатно неизбежно.

PFAS се поврзани со рак, фетални абнормалности, висок холестерол и промени во ензимите на црниот дроб, меѓу другите проблеми. Научниците сè уште ги истражуваат долгорочните здравствени ефекти од изложеноста на PFAS.