Колку и да е примамливо, нездравата храна е еден од најголемите непријатели на здравјето на срцето. И како кардиолог, постои еден вид особено нездрава храна што никогаш нема да ме видите како јадам: чипс.

Од тортиља чипс со вкус на начо сирење до крцкави пуфчиња од пченка до чипсови од компири, ова се некои од најпопуларните закуски. Но, тие се богати со адитиви и малку влакна и други корисни хранливи материи.

Во текот на една година, јадењето само една кесичка чипс со големина на закуска (околу 28 грама) секој ден може додаде околу 3/4 чаша сол во вашето тело, а притоа да додаде до 15 килограми. Премногу натриум може да го подигне вашиот крвен притисок , а значителното зголемување на телесната тежина може негативно да влијае на вашиот холестерол и шеќер во крвта.

Но, не треба да чекате една година за да видите ефект. Истражувањата покажуваат дека јадењето неквалитетна храна негативно влијае на работата на крвните садови во рок од неколку часа по консумирањето.

 

За среќа, постојат одлични алтернативи. Кога сакам да избегнувам брза храна, еве што јадам наместо тоа, за здраво срце:

1. Хумус со зеленчук

Околу половина шолја хумус е калориски еквивалент на мала кесичка Cheetos или Doritos.

Додадете малку зеленчук за потопување (во суштина нула калории) и ќе имате значителна закуска која е богата со влакна, здрави масти и протеини.

2. Сурови ореви

28 грама од речиси секоја сорта јаткасти плодови има околу 165 калории. Избегнувајте солени вкусови и ќе ги добиете сите нутритивни придобивки без оптоварување на натриум.

Ако не сте навикнати да јадете сурови јаткасти плодови, обидете се да измешате еднакви делови сурови и еднакви делови солени. Малку е веројатно дека ќе забележите голема разлика во вкусот, но ќе го намалите внесот на натриум на половина.

3. Овошје

Две мали банани или три портокали се калориски еквивалент на мала кесичка чипс. Ќе добиете и многу витамини, антиоксиданси и растителни влакна.

Често посегнуваме по чипсот не затоа што сме гладни, туку затоа што ни е досадно, ни треба чипс или едноставно копнееме по него. Но, тие не се добри причини за консумирање нешто што активно ги саботира вашите напори за подобрување на здравјето на срцето.

Наместо тоа, побарајте опции кои имаат целосни прехранбени влакна, омега-3 масни киселини, антиоксиданси и растителни стероли кои помагаат да се намали холестеролот.

Често размислувам за овој цитат од авторот на храна Мајкл Полан: „Ако сте гладни, јадете јаболко. Ако не го сакате јаболкото, не сте гладни“.