Верувале или не, докажано е дека кучињата можат да мирисаат на рак на белите дробови од здивот на нивниот сопственик!

Покрај тоа што можат да бидат истренирани да пронајдат исчезнати лица и скриени лекови, експлозиви и други предмети, кучињата, благодарение на силното чувство за мирис, можат да откријат болести кај нивните сопственици. Притоа, зборуваме за просечно милениче, а не за специјално обучени животни!

Чувството на мирис на кучето може да детектира единици во трилиони молекули, така што нешто што може да се спореди со капка вода во олимписки базен е со големина на молекула што кучето може да ја открие. Тие имаат 40 пати повеќе рецептори од луѓето и е незамисливо да доживееме такво нешто. Благодарение на таа способност, кучињата можат да мирисаат на секоја промена во нашето тело.

Ова се 9-те неочекувани работи што кучето може да ги открие за својот сопственик благодарение на сетилото за мирис:

1. Паркинсонова болест и мигрена

Една жена од Шкотска која нормално има супер чувство за мирис, па дури и шест години пред појавата на Паркинсонова болест, таа забележала дека нејзиниот сопруг има поинаков мирис. После тоа, парот започна да работи во Манчестер во Центар за обука на кучиња кои ќе можат да го детектираат почетокот на оваа болест. Покрај тоа, тие открија дека кучето може да мириса кога кај некое лице ќе се појави мигрена.

3. Промени во нивото на шеќер во крвта

Научните истражувања потврдуваат дека кучињата можат да почувствуваат пад на нивото на гликоза во крвта. Според мирисот на нашата пот, тие можат точно да утврдат во каква состојба се наоѓаме, што им помага на луѓето кои страдаат од дијабетес. Специјално обучени кучиња можат да им помогнат да го откријат проблемот пред да пристигнат опасните симптоми, за да можат да земаат лекови или да побараат помош на време. Во такви ситуации, кучето ќе покаже знаци на стрес и ќе се обиде да го привлече вниманието на сопственикот.

4. Рак

Поради рак, клетките функционираат поинаку отколку кај здраво лице, тие брзо се делат за да може туморот да расте. Оштетените клетки произведуваат специфичен протеин што кучињата го чувствуваат. Докажано е дека кучињата можат да намирисаат рак на белите дробови од здивот на нивниот сопственик или рак на простата и бубрези од мирис на урина. Исто така, постојат индикации дека кучињата дури можат да намирисаат промени во клетките на кожата и да детектираат меланом, како и рак на дебелото црево. Во некои светски клиники, тие користат дури и специјално обучени кучиња кои можат да почувствуваат мирис од рак на дојка во рана фаза.

5. Бременост

Секое куче, дури и најмалата промена во мирисот на нашето тело, веднаш ќе ја почувствува. Ако сте бремени, телото поминува низ хормонски промени што вашето домашно милениче едноставно не може да ги игнорира. Експертите велат дека кучето може да ја открие бременоста кај сопственичките многу рано само со мирисот и начинот на движење на вашето тело. Бидејќи станавте нова личност за нив, тие можат да го променат однесувањето кон вас.

6. Бура и ураган

Кучињата се поблиску до природата отколку луѓето. Со душкање на воздухот, тие можат да предвидат и најмали промени во временските услови. Покрај тоа, тие имаат изострено чувство за геомагнетното поле и вибрациите, така што нивното предвидување на временските промени може да биде навистина сигурно.

8. Адисонова болест

Болест на надбубрежните жлезди што може да го доведе пациентот во опасна по живот состојба – тие често се онесвестуваат и имаат потреба од реанимација. Кучето го чувствува тоа и почнува да се однесува чудно.