Бројни проблеми можат да влијаат на вашиот јазик, како што се: Болка, рани, оток, промени во вкусот, промени во бојата, промени во текстурата. Истите често не се сериозни и може да ги спречите со практикување правилна орална хигиена за ублажување на симптомите.

Сепак, понекогаш вашите симптоми може да се појават посериозна основна состојба што бара медицински третман.

Најчести причини за проблем со јазикот и нивни симптоми

Причини за проблем со јазикот

Симптоми

 • Делумно или целосно губење на вкусот или промени во способноста да вкусите кисели, солени, горчливи или слатки вкусови.
 • Тешкотии при движење на јазикот.
 • Оток на јазик.
 • Промена од нормалната боја на вашиот јазик или дамки на боја кои се бели, светло розеви, црни или кафеави.
 • Болка или на целиот јазик или само во одредени точки.
 • Чувство на печење или на целиот јазик или само во одредени точки.
 • Бели или црвени закрпи, кои често се болни.
 • Крзнен или влакнест изглед на јазикот.

Причини

 • Печење на јазикот: Се јавува поради изложеност на надразнувачки фактори, како што е чад од цигари. Често се јавува и кај жени во менопауза.
 • Промена на боја на јазикот: Светло розева боја на јазикот најчесто се должи на недостаток на железо, фолна киселина или витамин Б-12. Алергиска реакција на глутен исто така може да го предизвика ова.
 • Бел јазик: Настанува како резултат на пушење, пиење алкохол или лоша хигиена на усната шуплина. Алергии или хепатит Ц исто така може да бидат основни причини.
 • Промена на текстурата на јазикот: На изглед влакнестиот јазик може да биде предизвикан од употреба на антибиотици. Радијација, прекумерена консумација на кафе или вода за исплакнување на устата исто така може да бидат причина.
 • Болка во јазикот: Најчесто настанува поради повреда или инфекција. Дијабетес, тумор, мултиплекс склероза и стареење исто така може да бидат причина за ова.
 • Отечен јазик: Може да се јави како резултат на Даунов синдром, рак на јазикот, леукемија, анемија, премногу активна тироидна жлезда или Беквит-Видеман синдром.

Како да го третирате проблемот со јазикот во домашни услови

Домашен лек за проблем со јазикот

За болка поврзана со јазикот, лековите за намалување и ублажување на болките, како што е ибупрофен може да помогне. Жаречката болка може да се ублажи со коцка мраз или потопување на јазикот во ладна вода. Сепак, ваквите домашни лекови можат да обезбедат само привремено олеснување на симптомите.

Притоа избегнувајте консумирање на лута и зачинета храна.

Кога да посетите лекар?

Посета на лекар за проблем со јазикот

Многу сериозен симптом на воспаление на јазикот е кога имате сериозен оток. Ова може да ги блокира вашите дишни патишта. Во таков случај, неопходно е да побарате итна лекарска помош.

Во најголем дел, состојбите на јазикот што се чини дека немаат позната причина (како што е очигледна повреда) треба да бидат проценети од лекар или стоматолог за соодветно дијагностицирање, следење и можен третман.