Јазикот е витален мускул кој помага при варење на храната и ни помага правилно да зборуваме. Можеби повеќето од нас не размислуваме често за здравјето на нашиот јазик, но голем број состојби можат да влијаат на овој мускул. Воспалението на јазикот е едно од нив.

Воспалението на јазикот се јавува кога јазикот станува отечен и евентуално се менува неговата боја. Ова може да го  направи јазикот да изгледа како да е мазен.

Најчести причини за отечен јазик и нивни симптоми

Отечен јазик

Симптоми

Симптомите на воспаление на јазикот зависат од сериозноста на вашата состојба и здравствената состојба што ја предизвикува. Може да имате проблеми со џвакање, голтање или зборување. Можеби имате болен, нежен или отечен јазик. Вашиот јазик може да ја промени бојата и да изгледа бледо или црвено.

Причини

 • Алергиски реакции: Воспалението на јазик може да се појави ако имате алергиска реакција на паста за заби, течност за уста, протези, креми за протези и слично. Алергиски реакции на одредени лекови исто така може да ја предизвикаат оваа состојба.
 • Сјогренов синдром: Сјогреновиот синдром резултира со уништување на плунковните жлезди. Кога тоа ќе се случи, може да се соочите со сува уста, што пак може да доведе до воспаление на јазикот.
 • Повреда: Изгореници или траума во устата може да предизвикаат воспаление на јазикот.
 • Недостаток на витаминиЧ Патолошки ниско ниво на витамин Б-12 или железо може да предизвика воспаление на јазикот.
 • Состојби на кожата: Одредени состојби на кожата може да предизвикаат воспаление на јазикот. Орален лихен планус е воспалително заболување кое предизвикува рани, отоци и црвенило. Сифилисот е сек*уално пренослива инфекција што може да резултира со осип на телото. Пемфигус е автоимуно заболување што предизвикува меурчиња на кожата.
 • Габични инфекции: Најчесто наречена дрозд, ваквата инфекција може да предизвика воспаление на јазикот.
 • Голтање на надразнувачи: Алкохолот, зачинетата храна или тутунот може да ја иритираат устата и да предизвикаат воспаление на јазикот.

Како да третирате отечениот јазик во домашни услови

Домашен лек за отечен јазик

 • Исплакнете го јазикот со топла солена вода, особено после оброкот.
 • Смукајте коцка мраз за да го ублажите отокот.
 • Земете ибупрофен ако не сте алергични.
 • Избегнувајте алкохол, тутун и зачинета храна што може да предизвика дополнително воспалување на вашиот јазик.

Кога да посетите лекар?

Посета на лекар за отечен јазик

Многу сериозен симптом на воспаление на јазикот е кога имате сериозен оток. Ова може да ги блокира вашите дишни патишта. Во таков случај, неопходно е да побарате итна лекарска помош.