Од голема важност е да го негуваме и одржуваме здравјето на нашето срце, со цел да можеме да живееме здрав живот, а постојат неколку едноставни работи што може да ги направиме за да провериме дали сето е во ред со нашето срце. Еве како тоа да го проверите за само 30 секунди.

Тест од 30 секунди

Налејте студена вода во соодветен сад, доволно голем за да можете во истиот да ги поставите и двете раце. За подобри резултати, во садот може да додадете и неколку коцки лед. Поставете ги рацете во садот со студена вода точно 30 секунди. Ова ќе ви помогне да дознаете како реагира вашата крв кога доаѓа во контакт со студ.

Може да добиете 2 можни резултати

1. Вцрвенети прсти

Ако вашите прсти се вцрвенат по трикот со студената вода, тогаш тоа се одлични вести. Тоа значи дека немате проблем со срцето, поврзани со оксигенација на крвта, односно вашата крв и вашето срце се сосема здрави.

2. Бледи или виолетови-сини прсти

Ако врвовите на вашите прсти станат бледи или виолетово-сини, тоа значи дека најверојатно имате проблеми со циркулацијата на крвта. Ова се случува како резултат на ниските нивоа на кислород во црвените крвни клетки или бидејќи имате проблем со присуството на кислородот во крвта.

Ако виолетово-сината промената на бојата на прстите е придружена со симптоми како треска, главоболка, болка во градите, потење на телото, потење на рацете и прстите и или зашеметеност, тогаш неопходно е да направите лекарски преглед.