До крајот на 18-от век, луѓето или пливаа во долна облека или без неа и воопшто не размислуваа за идејата да се има посебно парче за оваа водена активност. Но, со измените на туризмот и костимот за капење мораше да го помине тестот.

Еве каков модел на костим за капење остави свој белег низ годините, од 1910-те, па сè до сегашната, 2019-та година:

1. 1910-те години

2. 1920-те години

3. 1930-те години

4. 1940-те години

5. 1950-те години

6. 1960-те години

7. 1970-те години

8. 1980-те години

9. 1990-те години

10. 2000-те

11. 2010-те години

12. 2019-та година