Оваа диета позната како аса-банана е развиена од јапонски нутриционисти, но не вклучува диета базирана само на ова овошје. Во исхраната не постои строго одредување на оброците, но исто така е и без броење на калориите.

Токму ова ја прави исклучително привлечна и ефикасна. Оваа диета се заснова на  јадење овошје, го прави телото свесно за чувството на глад и ситост и клучното правило – не смеете да вечерате по 20 часот.

Најдобриот дел од оваа диета е тоа што не бара радикална промена во исхраната

Клучот за успехот со оваа диета е тоа што можете да јадете она што обично го јадете, но треба да застанете кога ќе почувствувате дека сте 80% заситени, а по вечерата треба да го прескокнете десертот.

Главниот совет е да отидете на спиење пред полноќ затоа што добриот сон се смета за исклучително важен за здравјето и намалувањето на стресот. За време на режимот, можете да готвите она што обично го готвите, но треба да избегнувате брза и нездрава храна. Ова е исто така предност на оваа диета бидејќи не бара радикална промена на навиките и диетата. Се смета за постепена транзиција кон здрава исхрана.

Појадок

За појадок, се јадат банани и се пијат две чаши вода на собна температура. Ако сте сè уште гладни по бананата, мора да почекате 30 минути пред да јадете нешто друго.

Ручек и вечера

Може да јадете она што обично го јадете за ручек и вечера, но за ручек се препорачува јапонска тип на храна, особено ориз и зеленчук. Дозволена е една ужина попладне, а тоа е единствениот пат кога ви се дозволени десертите.

Исто така, диетата препорачува да се избегнуваат млечни производи и сладолед.

Редовно вежбање

Неопходно е секојдневно да шетате и вежбате, колку што сте во можност, со цел да го намалите секојдневиот стрес и да го забрзате метаболизамот.