Да се ​​согласиме, сите сме се обиделе да изгубиме тежина во одреден период од животот. Во текот, експериментиравме со режими на исхрана, онлајн трикови и различни видови рецепти. Додека некои успеаја во процесот, некои заостанаа. Дали сте биле од оние кои не можеле да ослабат ни килограм и после толку напорна работа? Дали го оставивте патувањето за слабеење на половина пат, чувствувајќи дека не функционира?

За почеток, треба да се разбере дека губењето килограми не е еднодневна работа. Потребно е време, трпение и посветеност за да останете во чекор со тоа. Што е најважно, наместо конвенционалните содржини на интернет, најдобриот начин да се надмине борбата е да се консултирате со експерт за да го разберете типот на вашето тело и соодветно да ја прилагодите диетата. Ајде да ве водиме низ грешките, како што вели Симрун Чопра, што мора да престанете да ги правите сега.

 

1. Отфрлете го совршениот оброк:

Режимот на исхрана понекогаш може да биде тежок, што резултира со неправилност, прескокнување оброци итн. Според нутриционистот ако не можете да јадете точно според вашиот план, светот нема да заврши. Наместо да се откажувате запрашајте се – кои се најдобрите избори што можам да ги направам сега? Ова значи, наместо целосно да се откажете од уживањето, одлучете се за поздрави начини за да го направите вашиот оброк лесен за губење на тежината.

2. Разберете ја разликата помеѓу неуспехот и откажувањето:

Верувајте ни, ништо не се нарекува совршен план. Сите ние правиме грешки во нашиот режим на здрава исхрана. Но, како што вели Симрун Чопра, важно е да учиме од грешките, да ги исправиме и да продолжиме. И ова е секогаш подобро отколку целосно да го напуштите патувањето. „Кога се откажуваме, правиме нула напредок. Нема надеж да постигнеме нешто“, објаснува таа.

3. Потсетете се дека не постои совршенство

„Не можеме да бидеме совршени; можеме да бидеме задоволни со тоа каде сме и да бидеме подобри ако сакаме. Но, да, сè може секогаш да се подобри“, вели таа. Со тоа што вашиот режим на исхрана имплементирајте го од ден за ден и не се преоптововарувајте со промените. „Само фокусирајте се да дадете се од себе денес“, додава таа.