Се испостави дека веганските и вегетаријанските диети го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести и рак, покажа новото истражување.

Д-р Анџело Каподичи, од Универзитетот во Болоња во Италија, и неговите колеги прегледале 48 трудови објавени помеѓу јануари 2000 и јуни 2023 година, кои ја истражувале врската помеѓу диетите базирани на растенија, кардиоваскуларното здравје и ризикот од рак. Тие откриле „значајни“ здравствени придобивки во диетите базирани на растенија.

 

 

 

Меѓународната агенција за истражување на рак на Светската здравствена организација го класифицираше преработеното месо како „канцерогено за луѓето“ во 2015 година, истакнувајќи дека има „доволно докази од епидемиолошките студии дека јадењето преработено месо предизвикува колоректален карцином“.

Како и да е, Каподичи предупреди дека „треба да се внимава“ пред да се направи препорака од големи размери за диети базирани на растенија поради ограничувањата на студиите и потенцијалните недостатоци на витамини и минерали поврзани со овие планови за исхрана.
Добрите страни на исхраната богата со овошје, зеленчук, јаткасти плодови, семки, масла, цели зрна, мешунки и грав веќе долго време се поддржуваат.

 

 

 

Каподичи и другите истражувачи велат дека понискиот крвен притисок, подоброто управување со шеќерот во крвта и поздравиот индекс на телесна маса се некои од резултатите од вегетаријанската и веганската исхрана. Тие навистина истакнаа дека луѓето кои имаат тенденција да ги следат овие диети се „посклони кон здрав начин на живот“, како што се редовно вежбање, избегнување на засладени пијалоци и апстиненција од алкохол и тутун, што исто така го намалува ризикот од срцеви заболувања.

Тие, исто така, забележаа дека бремените жени кои усвоиле вегетаријанска исхрана не го намалуваат ризикот од развој на гестациски дијабетес и хипертензија во споредба со жените кои јаделе месо.

 

 

А веганите ризикуваат да развијат анемија поради недостаток на витамин Б12, суштинска хранлива материја која природно се наоѓа во животинските производи. Веганите се охрабруваат да јадат житарки збогатени со витамин Б12 или да земаат дневен додаток.

Тимот на Каподичи советуваше дека се потребни повеќе истражувања за ефектите од вегетаријанската и веганската исхрана – тие велат дека студиите што ги анализирале се разликувале во начинот на исхрана, големината на примерокот и демографијата на учесниците, меѓу другите фактори.