Во јуни 1965 година, еден морбидно дебел човек престанал да јаде храна повеќе од една година.

Ангус Барбиери сакал да ја надмине зависноста од храна и да ослабе, па започнал пост од 382 дена, кој започнал на 14 јуни 1965 година и траел до 30 јуни 1966 година. За тоа време не јадел цврста храна, консумирал само квасец, витамини, електролити, црно кафе, чај и газирана вода.

Во тоа време, неговата телесна тежина се намалила од 207 килограми на 82 килограми, но неговиот едногодишен пост не е нешто што би сакале да го повторите и вие.

 

 

 

Колку долго можете да преживеете без течности?

Општото правило е три минути без воздух, три дена без вода и три недели без храна.

Сепак, можете да живеете нешто подолго од три дена без течности во зависност од вашето тело, но тоа навистина нема да биде пријатно или здраво искуство.
Некои луѓе можат да издржат до пет или шест дена, но ако останете без вода во кој било временски период, вашето тело ќе има катастрофално искуство и ќе почне да се гаси, што ќе доведе до оштетување на мозокот и откажување на органите.

 

 

 

Што се случува во вашето тело кога ќе престанете да јадете?

Ништо добро.

Изгладнети од енергија, вашето тело почнува да доживува секакви проблеми бидејќи вашите органи почнуваат да работат помалку и се обидуваат да заштедат енергија. Вашиот мозок ќе почне да се бори без храна, вашиот крвен притисок ќе опадне, вашето срце на крајот ќе застане и вашето тело може да ја изгуби силата правилно да работи со дигестивниот систем. Коските може да ослабат, кожата да ви се лупи и косата да почне да ви опаѓа.

Очигледно штом сето ова ќе се случи, тогаш ќе умрете.

Колку долго можете да преживеете без да јадете?

Сè додека имате вода за пиење, експертите сметаат дека можете да преживеете околу три недели без да јадете ништо. Не постои строг распоред за умирање од глад, бидејќи тоа функционира поинаку во зависност од телото и што минува низ него.

Научниците не можат точно да го тестираат ова во серија експерименти – бидејќи етичките последици од гладните луѓе до смрт се сосема јасни.

Според една студија од Британскиот медицински журнал, луѓето кои штрајкувале со глад и умреле од глад, имаат тенденција да умираат помеѓу 45 и 61 ден, па се чини дека едно лице може да живее и до два месеци без храна.

Повторно, ова би било медицински непрепорачливо.

 

 

 

 

Како Ангус Барбиери успеа да преживее повеќе од една година?

Тоа е навистина големото прашање, бидејќи тој останал без цврста храна неверојатни 382 дена.

Прво, тој поминал многу време во болница каде што лекарите можеле да го следат и да се уверат дека е добро за време на постот. Тој, исто така, добивал додатоци во исхраната за да се осигура дека неговото тело нема да пропушти некои од повиталните работи што ги внесува, а Ангус исто така имал многу резерви на маснотии што неговото тело може да ги согорува за енергија.

После тоа, Ангус не можел да се врати на јадење како нормално, бидејќи морал полека да внесува храна. Ако се врател на нормално јадење по неговиот едногодишен пост, можеби ќе умрел.

Наместо тоа, тој почнал на црно кафе со варено јајце и парче тост намачкан со путер.