За да се оладиме во текот на летото, често се препуштаме на храна како сладолед, што може да биде штетно за нашето здравје, особено за нашето варење. Оттука, од клучно значење е да вклучиме здрава храна во нашата исхрана за да го одржиме здравјето на дигестивниот систем. Во оваа статија, ќе разговараме за некои намирници кои можат да ги ублажат дигестивните проблеми кога се консумираат во лето. Иако можеме да гравитираме кон ладни пијалоци и сладолед за да ја победиме топлината, тие можат да имаат негативни ефекти врз нашето здравје поради нивната содржина на шеќер и конзерванси. Овие фактори можат да ги влошат дигестивните проблеми како што се надуеност, киселост и губење на апетитот. Затоа, од суштинско значење е да се даде приоритет на здравјето на дигестивниот систем, особено во текот на летните месеци.

​Урда ориз

Урда ориз, како што сугерира името, е направен од урда и ориз. Урдата содржи пробиотици, кои помагаат за зајакнување на цревниот микробиом. Според експертите, урдата ориз се смета за здрав оброк кој е богат со антиоксиданси и здрави масти кои го спречуваат стресот и го поттикнуваат слабеењето. Затоа, тој е многу корисен за дигестивниот систем. За правење урда ориз, наместо да користите басмати или кој било друг ориз, можете да пробате просо ориз, кој има корист во варењето. Ова јадење е прилично лесно и лесно се вари.

​Билен чај

Билните чаеви, како што се нане, камилица и ѓумбир, се одличен избор за промовирање на здрави црева во текот на летните месеци. Овие чаеви поседуваат природни дигестивни својства кои можат да ја ублажат надуеноста, да го смират воспалението и да го промовираат целокупното здравје на цревата. Редовното уживање во билен чај може да помогне во одржувањето на дигестивниот комфор и да го поддржи оптимално варење во текот на летната сезона.

​Никулци

Никулците се централа на хранливи материи корисни за здравјето на цревата, особено во текот на летото. Богати со растителни влакна, ензими и пробиотици, никулците го помагаат варењето, ја подобруваат апсорпцијата на хранливи материи и го поддржуваат здравиот цревен микробиом. Вклучувањето на никулците во вашата летна исхрана може да го промовира здравјето на дигестивниот систем, да ја ублажи надуеноста и да го подобри целокупното здравје на цревата, обезбедувајќи да останете нахранети и ревитализирани во текот на топлите месеци.

 

​Салата

Салатите се идеален избор за одржување на здравјето на цревата во текот на летната сезона. Тие се преполни со влакна, витамини и хидратација и го поддржуваат варењето додека го регулираат движењето во дебелото црево. Важно е во вашите салати да вклучите разновиден зеленчук, лиснат зеленчук и состојки погодни за цревата, како што се авокадо и ферментирана храна, кои можат да помогнат во промовирањето на здравјето на дигестивниот систем и да се чувствувате освежени и полни со енергија цело лето.