Како што веќе знаеме, храната има најголем ефект врз нашето срце и мозок. Поради оваа причина, секој ја препорачува медитеранската исхрана.

Таа е комплетна и сеопфатна исхрана базирана на голема застапеност на риба, маслиново масло, како и свежо, сезонско овошје и зеленчук.

Сепак, новите истражувања од Универзитетот во Ротердам откриле дека оние кои јаделе на „холандски“ начин, имале значително подобри когнитивни способности од оние кои не ја практикувале оваа исхрана.

Еве што треба да знаете за холандската исхрана

1. Науката

Кога тим истражувачи од Медицинскиот центар „Еразмо“ во Ротердам ги анализирале луѓето кои јаделе на „холандски“ начин (слично на Медитеранот, но со значително повеќе млечни производи и јаглехидрати), откриле дека тие имаат „подобри когнитивни способности“ од оние кои не го следеа тој начин на исхрана.

Друга студија, спроведена од Националниот центар за информации во биотехнологијата, тврди дека холандската исхрана е подобра од западната исхрана во однос на физиолошки и психолошки придобивки, поради фактот дека исхраната се состои од многу „бавни“ калории, односно калории на кои им е потребно долго време да се распаднат. Основниот принцип е дека ситоста трае долго време, храната се распаѓа побавно и ги држи луѓето сити подолго време.

2. Омега-3

Вашите родители веројатно ве охрабрувале да јадете повеќе риба за време на подготвките за училишните тествои, бидејќи рибите се познати по зајакнување на здравјето на мозокот и меморијата благодарение на високото ниво на омега-3 масни киселини.

Иако јадењето риба е научно докажано дека го зајакнува здравјето на мозокот во текот на долг временски период, холандската исхрана сака да се фокусира на храната како целина.

Значи, важно е да го промените вашиот животен стил, не само да вклучувате здрава исхрана на моменти во менито.

3. Млечни производи и јаглехидрати

Покрај популарната кето диета, јаглехидратите изгледаат прилично лош начин на исхрана. Но, ова не ги спречува Холанѓаните да јадат два или повеќе оброци со јаглехидрати на ден. Секако, тие трошат помали делови од типичните западни култури и како нација обично водат поактивен животен стил.

Тие исто така консумираат млечни производи во форма на јогурт, сирење и сурутка, заедно со цели зрна, мешунки, ореви, риба, овошје и зеленчук. Шеќерот не игра голема улога во здравата холандска исхрана, а заситените масти и преработена храна се доста непожелни.