Во Регионалниот медицински центар CaroMont во Северна Каролина, се случуваат многу посебни мини церемонии – почитување и славење на животот на предвремено родени бебиња. Откако новороденчиња се подготвуваат да ја напуштат неонаталната интензивна нега, тие добиваат за дипломирањето капа и портрет.
“Тоа е само за бебиња родени во 34 недели од бременоста или порано … кога тие ќе заминат тоа е огромно достигнување не само за бебето, но и за родителите” вели Мелиса Џордан, медицинска сестра во Регионалниот медицински центар CaroMont. “Програмата започна како начин да се прослави овој важен настан во животот на бебињата.”
Џордан била инспирирана да го направите ова, откако поминала време со бебе кое се родило само на 29 недели. “Еден ден се собравме сите од персоналот и отидовме да пееме и танцуваме и му дадовме капа – и неговите родители, само се насмевнаа од уво до уво. Така знаевме дека тоа е нешто што треба да го правиме и за другите семејства“.

https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2017/06/premature-nicu-babies-graduation-ceremony-caromont-north-carolina-10.jpghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2017/06/premature-nicu-babies-graduation-ceremony-caromont-north-carolina-10-400x214.jpgDijana IlievaРодителиВо Регионалниот медицински центар CaroMont во Северна Каролина, се случуваат многу посебни мини церемонии - почитување и славење на животот на предвремено родени бебиња. Откако новороденчиња се подготвуваат да ја напуштат неонаталната интензивна нега, тие добиваат за дипломирањето капа и портрет. 'Тоа е само за бебиња родени во 34 недели...Секој ден нешто свежо