Прободувачка, грчевита или тапа болка во прстите може да се чувствува на кој било прст, вклучувајќи го и палецот. Најчесто резултира од повреда или одредена медицинска состојба. Во повеќето случаи, болката во прстите не е сериозна и ќе помине сама по себе.

Најчести причини за болка во прстите и нивни симптоми

Причини за болка во прстите

Симптоми

 • Ако имате скршен прст, тој обично ќе биде отечен, во виолетова или сина боја и крајно болен. Во некои случаи, коската е физички одделена и видлива преку кожата.
 • Mачна болка во раката и прстите
 • Болка при движење на засегнатите прсти или при движење на зглобот
 • Тешкотии во пишување
 • Треперење на рацете
 • Болка пропратена со грутка исполнета со течност
 • Здебелена површина на кожата
 • Подвижна грутка под површината на кожата
 • Грутка што е нежна на допир

Причини

 • Повреда: Болката настанува поради скршени прсти, исекотини или скршени нокти.
 • Ревматоиден артритис
 • Остеопороза
 • Мускулна дистрофија
 • Мултиплекс склероза
 • Синдромот на карпален тунел
 • Системска склероза
 • Ретко автоимуно нарушување
 • Феномен на Рејно
 • Нарушување кое влијае на крвните садови
 • Цисти
 • Тумори

Како да третирате болка во прстите во домашни услови

Домашен лек за болка во прстите

Користете и наизменично менувајте топли и ладни облоги врз вашите прсти. Консумирајте куркума, 3-4 шолји зелен чај дневно. Отидете на прошетка т.е изложете ги вашите прсти малку на сончеви зраци, отидете на пливање. Спротивно на верувањата, миењето на садови може да биде исто така мала одлична вежба за прстите.

Кога да посетите лекар?

Посета на лекар за болка во прстите

Во повеќето случаи, болката во прстите не е сериозна и ќе помине сама по себе. Сепак, необјаснивата болка може да биде знак на посериозна медицинска состојба. Задолжително посетете го вашиот лекар ако имате постојана или необјаснета болка.