Знаеме дека човечкото тело е мудро. Кога нешто не е во ред, тоа има свој начин да нè извести со испраќање на знаци, односно симптоми за да се осигура дека ќе преземеме нешто за нашето здравје. На пример, може да имате главоболка, по посетата на лекар може да дознаете дека тоа се должи на контрактура или проблеми со грлото на матката.

Многу луѓе често се жалат на ова, но не прават ништо за да дојдат до коренот на проблемот и да го поправат. Значи, првиот чекор е да ги лоцираме и третираме областите каде чувствуваме непријатност. Но, од суштинско значење е да се обидеме да не практикуваме одредени положби и движење на телото, со кои би ја предизвикале таа болка.

Така, во продолжение ви откриваме кои 9 најчести положби се всушност штетни, а ние не сме ни свесни за тоа. Воедно ако чувствувате силна и постојана болка, најдобро е да посетите лекар.

1. Лошо држење на телото кога работите на вашиот лаптоп 

Кога поминуваме многу време седејќи со заоблен грб или усвојуваме позиција на телото свтикано кон надвор од рамото и подгрбавен грб, може да развиеме болка во долниот дел на грбот и болка околу централното подрачје на грбот. Покрај тоа, многу е вообичаено да чувствуваме непријатност во вратот или горниот дел од рамената, бидејќи вратот треба да се справи со продолжената напнатост кога со часови гледаме исправено на екранот.

Правилниот начин за седење: Држете ги рамената опуштени, а лактите потпрени на телото. Нека грбот потполно лежи на задниот дел од столот. Исто така, усвојте агол од 90° до 100° на колковите, а исто така и на колената. Не треба да ги свиткате нозете на висина на колковите или нозете да бидат поткренати во воздух. Можете да го поставите горниот дел од екранот на лаптопот на дофат на хоризонталната линија на видот, така што вратот ќе вложи повеќе напор.

2. Кревање предмети од земја со наведнат грб

Повеќето од нас навистина не застануваме и размислуваме за тоа, па не сме премногу свесни дека кога креваме тежина, најверојатно е тоа да го правиме сосема погрешно. Помислете кога треба да земете кутија од подот. Секако, првото нешто што треба да се земе предвид е дали имате доволно сила или кондиција да кренете одредена количина на тежина. Погрешното движење или преценувањето на нашиот капацитет за кревање на тежок предмет може да доведе до сериозни повреди на грбот. Но, покрај тоа, еден од најважните фактори што треба да се разгледа е да не се свтикува грбот или половината кога вршите толку важен напор.

Вистински начин да кренете некој предмет: Раширете ги нозете и свиткајте ги колената, како да треба да направите сквот. Затегнете го стомакот додека го држите предметот, држете го што е можно поблиску до вашето тело и користете ги мускулите на колковите и колената. Грбот треба да биде исправен во секое време, притоа треба да го кренете предметот без било какво извртување на ‘рбетот напред.

3. Спиење со лицето свртено надолу

Спиењето е една од најважните работи што ги правиме во нашиот ден (или во текот на ноќта). Тоа е една од единствените активности што телото ги користи за да се поправи и да се подготви да ги извршува многуте функции што ги бараме од него секој ден. Многумина од нас обожаваат да го прават ова лежејќи на стомак, со лицетно свртено во кревет, но всушност, оваа позиција може да доведе до здравствени компликации. Тоа е затоа што лежејќи со лицето надолу, ги потикнуваме вратот и вилицата да бидат во неприродна положба. На крајот на краиштата, ова може да доведе до оштетување на мускулите, болка во вратот, па дури и тортиколис.

Препорака: За да се ослободиме од оваа лоша навика, можеме да лежиме со лицето сè додека не заспиеме. Потоа, можеме да ја промениме својата позиција да лежиме на грб или на едната страна. За да не се разбудиме повторно на ист начин, можеме да поставиме перница покрај нас и да ја гушкаме во текот на ноќта за да избегнеме враќање на какво било неправилно држење на телото додека спиеме.

4. Носење на ранецот или чантата само на едното рамо

Кога носиме ранец или чанта само на едното рамо, нашето тело има тенденција да ја балансира таа тежина со другата страна на трупот. Затоа оваа навика може да предизвика контрактури и болка во вратот, особено ако тежината што ја носиме е голема или ако не ја менуваме тежината на другото рамо од време на време. Тешкотиите можат да се влошат ако имаме седентарен или неактивен начин на живот, бидејќи нашето тело не може да издржи вакво преоптоварување поради недостаток на отпор во мускулите.

Правилен начин за носење тежина: Дајте приоритет на она што сакате да го носите во чантата и префрлете го товарот од едното рамо на другото за да не се избалансира влијанието на тежината врз вашето тело. Ако носите ранец, треба да изберете да ги ставите најтешките работи на дното, а најлесните работи на врвот за да не го оштетите вратот со движењето.

5. Одење наоколу додека гледате надолу во телефонот

Едноставен факт е дека денес, повеќето од нас шетаат гледајќи во нашите паметни телефони. Ова станува сè почеста навика сега кога паметните телефони се прилично корисни за сè што правиме. Но, кога би можеле само да се погледнеме од страна, со туѓи очи, ќе забележиме дека вратот и грбот плаќаат висока цена за оваа навика. За да постигнеме правилно динамично држење на телото, нашиот ‘рбет треба да биде во оптимална положба. Во спротивно, веројатно ќе се измори и ќе придонесе да ја изгубиме рамнотежата и правилниот начин на движење на зглобовите. Тоа е, се разбира, покрај можните повреди или болки во мускулите што може да ги развиеме пречесто ја практикуваме оваа навика.

Правилен начин за одржување на добро држење на телото: Практикувајте вежби кои ги зајакнуваат мускулите на грбот, карлицата и стомакот. Исто така, одржувањето на здрава тежина е клучно за да се избегнат проблеми со грбот. Обидете се да избегнете чевли со многу високи и непријатни потпетици и проверете дали работите што најчесто ги гледате или ги користите се на соодветна висина.

6. Возите со лактот надвор од прозорецот или со седиштето поставено премногу назад

Повторувањето на одредено движење со текот на времето, особено она што вклучува повторувачки движења кои вршат стрес на тетивите, може да резултира со повреда. Размислете за, на пример, кога возите и ја потпирате раката надвор од прозорецот на автомобилот, наместо да ги користите потпирачите за раце. Вашата рака на овој начин ќе биде изложена на преголем притисок. Истото може да се случи ако вашето седиште е премногу назад. Ќе го присилите лактот или рамото во неприродна положба, што може да доведе до развој на тендинитис.

Препорака: Намалете секаков вид активност што може да предизвика болка во зглобовите. Ако тоа не е можно, обидете се да ги опуштите зглобовите комбинирајќи ја оваа активност со вежби со помал напор, како што се велосипедизам или пливање. Се разбира, не заборавајте да направите соодветно протегнување после секоја активност. Исто така треба да обрнете внимание и да го исправите секое погрешно држење на телото кога возите или извршувате други задачи што вклучуваат користење на зглобовите.

7. Седите кога сè уште го имате паричникот во задниот џеб на панталоните

Кога не седите во вистинската позиција, првиот дел од вашето тело што може да претрпи последици е ишијатичниот нерв. Тоа е нервот што ги поврзува вашите нозе со ‘рбетот. Па, понекогаш овој вид на штета се нанесува при извршување на најчестите активности во нашето секојдневие, без дури ние и да сме свесни за ова. Класичен пример за тоа би било да седиме на стол со паричник во задниот џеб. Оваа навика, покрај тоа што е непријатна, може да доведе до силна болка во ијатичниот нерв, кој го поврзува ‘рбетниот мозок со надворешниот бут. Ако оваа навика не се поправи на време, состојбата може да има трајни последици.

Препорака: Бидете сигурни дека седите правилно, без ништо во џебовите и со нозете на земја. Не ставајте ги нозете под задникот.

8. Прекрстување на нозете подолг временски период

Кога ќе седнеме, многумина од нас ги прекрстуваат нозете дури и без да сфатат дека го правиме тоа. Она што е уште полошо е што можеме да поминеме цел работен ден правејќи го ова. Колку и да изгледа пријатно или атрактивно, прекрстувањето на нозете подолг временски период е една од главните причини што може да доведат до проширени вени (што, покрај тоа што е естетски „проблем“, може да доведе до посериозни здравствени состојби) . Прекрстувањето на нозете исто така може да ве направи повеќе склони кон развој на згрутчување на крвта. Тоа пак, можр сериозно да го оштети ткивото или да му наштети на ијатичниот нерв и неговите гранки, меѓу другите компликации.

Препорака: Чувајте ги нозете во паралелна положба постојано. Вашите нозе секогаш треба да имаат некаква потпора, било да е подот или некој друг предмет. Грбот секогаш треба да биде исправен.

9. Чистење на стакло и други површини

Ако нешто стана јасно откако прочитавте некои од точките што ги споменавме погрое, треба да обрнете внимание на тоа како изведувате некои движења во вашиот секојдневен живот. При чистење на прозорци, на пример, може да претераме со притискање на  зглобовите. Ова може да придонесе за појава на повреда, или од ненадејно влијание или од стрес. Ова значи дека можеби нема да можеме да ја движиме раката или зглобот ако се појават компликации.

Препорака: Зајакнете ги вашите коски со соодветен внес на калциум и избегнувајте да паѓате што е можно повеќе. Кога правите повторени движење, повремено правете паузи од време на време или колку што најчесто можете.