Дали сте љубители на кратките забавни тестови? За да може нашиот мозок секогаш да работи беспрекорно, експертите советуваат почесто да решаваме интересни и логички загатки.

Токму ваква една загатка ви подготвивме за денес, која на прв поглед изгледа сосема лесна, но всушност ќе ве натера добро да размислите.

Спремни ли сте?

Внимателно погледнете ја фотографијата подолу и размислете: Која од овие две жени е побогата и зошто?

Добро размислете за вашиот, а точниот одговор следува веднаш под фотографијата.

Одговор

Не успеавте ли да ја решите загатката? Но, клучот лежи токму на самата површина!

Точниот одговор е: Богатата жена е дамата во жолтото кимоно, од десната страна.

Зошто? Погледнете во нејзината чинија. Во неа има ориз, но не обичен, туку рафиниран. Таков деликатес во минатото бил достапен само за оние кои биле спремни да платат голема сума за истиот. Останатите сиромашни Јапонци консумирале обичен кафеав ориз.

Но, истиот бил многу поздрав, па затоа сиромашните всушност биле поздрави од богатите.