Постојат 7 смртни гревови според Махатма Ганди – индиски адвокат, политичар, пацифист, борец за човекова слобода и духовен водач на индиското движење за независност, што во 1947 година го доведува до крај британското владеење во земјата.

  1. Богатството без работа.
  2. Задоволство без совест.
  3. Знаењето без карактер.
  4. Трговија без морал.
  5. Наука без човештвото.
  6. Религија без жртви.
  7. Политика без принцип.