Според едно британско истражување, просечен британец троши нешто подолго од 3 часа неделно во тоалет. Ова далеку ги надминува препорачаните 10-15 минути на ден, што е околу 1 час и 45 минути неделно. И ако се прашувате како поминува тоа време, тогаш мобилните телефони се вашиот одговор. Не треба да биде изненадување што 75% од Американците признале дека го користеле својот телефон додека биле во тоалет.

Нашите телефони се рај за бактерии

Телефоните можат многу успешно да пренесуваат и собираат штетни бактерии. Тие можат да ги пренесат микробите од нивната површина на вашите приватни места кога ги бришете. Тие исто така можат да соберат микроби од која било површина на бањата додека ги миете рацете или пуштате вода.

Студиите покажаа дека телефоните се одговорни за ширење на MRSA супер-бубачката во здравствените средини. Ова може да значи дека случаен пациент може да биде заразен.

Хемороиди и други проблеми со ректумот

Според лекарите, седењето од 1 до 15 минути на тоалетот е норма. Поминувајќи повеќе време од тоа, става непотребен притисок врз вашиот ректум. И хемороидите се еден од најсериозните симптоми, проследен со пролапс на ректумот.

Во вториот случај, вашиот ректум почнува да испаѓа од место. Иако ова звучи многу страшно, лекарите не мислат дека е вонредна состојба освен ако не го оставите нелекуван.

Не сте свесни како го поминувате времето

Телефоните не само што ќе го одржуваат вашиот мозок во режим на стрес, туку исто така ќе ве одвлекуваат од секојдневните активности. Ако треба да паузирате во текот на денот, обидете се да медитирате или да направите неколку вежби. Со активирање на вашето тело, ќе го активирате и вашиот мозок. Покрај тоа, кога ќе го јадете оброкот, обидете се да уживате во него и да не брзате низ него.

Ако медитацијата не е за вас, можете да се свртите кон книгите. Читањето ќе ве фокусира на зборовите и не ве интересира телефонот. Вие едноставно ќе се одделите од сè што ве мачи и ќе се вметнете во алтернативен свет.

Вие го гледате времето за тоалет како начин да бегство

Една студија спроведена во 2016 година покажа дека многу од учесниците ги користеле своите телефони со цел да ги потиснат негативните чувства и емоции. Исто така, истата студија покажа дека студентите ги користеле своите телефони за да се борат против нивната досада. Како резултат, постојаната употреба на телефони како стратегија за справување со нешто може да има сериозно влијание врз нашето ментално здравје.

Еден позитивен исход од студијата беше дека телефоните всушност им помагаат на некои луѓе да се справат со стресни ситуации. Сепак, студија од 2014 година покажа дека далеку поштетни се негативните ефекти од нивниот телефоните и можат да предизвикаат стрес кај многу луѓе.

Залудно го трошите вашето време

Според истражувањето, сите поминуваме во просек 90 минути дневно на нашите телефони, што е околу 3,9 години во нашиот живот. Ова значи дека телефоните можат да не одвлекуваат од нашите работни места и од нашите секојдневни активности. Според оваа студија, вработените губат околу 5 часа неделно на работи што не се поврзани со работата.

Значи, наместо да работат, многу луѓе признаа дека ги проверуваат своите лични е-пошта и ги проверуваат своите социјални медиуми кога всушност треба да работат.

Станувате зависни од вашиот телефон

Еден од трите главни симптоми на зависност од телефон е стравот да го напуштите вашиот дом без вашиот телефон. Другите 2 се страв дека не можете да испраќате или примате пораки и лажно чувство дека добивате нотификации. Иако многу научници сè уште нема да го користат зборот „зависност“ удобно, постојат индикации дека тоа навистина се случува.

Повеќето зависности се поврзани со преносот на допамин. Телефоните го даваат истото искуство со добро чувство, при што корисниците се среќни секој пат кога комуницираат со некого. Негативните резултати од прекумерната употреба на телефон вклучуваат слаба самодоверба, вознемиреност, па дури и депресија.