Имаше период кога децата пукаа само со инки од хартија, но играта стана погруба. Пронајдовме убиени птици во дворот и околу училиштето. Разговорот и мерките што ги презедовме не вродија со плод. Ги повикавме родителите на состанок. Си ја кажавме болката … еден татко стана од и рече:

-Сега ќе им кажам на нашите деца нешто што мислам дека ќе ги спречи засекогаш да ги повредуваат птиците и другите живи суштества. Ова е мојата приказна. Тажна но поучна.

Бев дете на ваша возраст кога со моите врсници решивме да направиме „шега“. Наскоро штрковите пристигнаа, ги поправија своите гнезда и наизменично ги загреваа јајцата. Ги чекаа најмалите. Од прозорецот на мојата куќа имаше прекрасен поглед кон еден од паровите и нивното гнездо. Внимателно ги гледавме. Тие беа добри родители. Едниот штрк секогаш беше во гнездото, додека другиот бараше храна. Еден несреќен ден, двајцата штркови одлетаа. Тогаш ги измислив големите глупости за кои сè уште плаќам. Јас и еден пријател се качивме на гнездото, ги зедовме јајцата и се спуштивме брзо. Но, дури и тоа ни се чинеше малку. Отидов дома, ги сварив и скокнав да видам дали птиците се вратиле. Ги немаше. Брзо се искачив повторно и ги вратив во гнездото. Мојот пријател се плашеше од острите клунови на штрковите, па така јас ја направив замената, горд на моето „херојство“. Наскоро птиците летаа. Ништо не разбраа. Тие ги загреваа јајцата со трпеливост и цврстина. Целото лето.

Почнав да разбирам што направив кога другите штркови одлетаа со младата и силна генерација. А нашите сè уште несебично ги загреваа јајцата. Падна првиот снег. Штрковите не се помрднаа. Ниту отидоа да бараат храна. Додека еден ден не видов како крило виси од гнездото. Штрковите беа мртви.

Плачејќи, им раскажав на моите родители што направив. Никогаш не сум јадел поголем ќотек од татко ми. За жал, ништо не можеше да се стори. Тато ги симна мртвите птици и ги закопа во нашиот двор за никогаш да не ја заборавам мојата суровост. Долго се сеќавав на оваа приказна, но има уште посурово продолжение.

Поминаа години. Се оженив. Поминуваа години, а ние не можевме да имаме деца. Пробавме сè. Конечно отидов кај тетка Ванга да ја прашам за помош. Луѓето доаѓаа и заминуваа, а мене сè уште не ме повикаа. Конечно, се осмелив да прашам зошто таа не ме прифати. И таа, лута, ми рече: – Не прифаќам убијци !!!

Се обидов да се одбранам да објаснам дека не можам да убијам ни  пиле, но безуспешно.

„Лажго! Не можете да ме лажете! А штрковите? Кој ги уби? И родителите и децата? Јас? Овие се свети животни !!! Ќе се каете дење и ноќе, и ако Бог ве смилува, можеби ќе имате дете.

Поминаа седум долги години пред да се роди Гошко, вашиот соученик. Оваа приказна ја знае од кога започна да разбира и зборува. Никогаш не допрел ни мравка. Заедно правиме птичји куќи и ги храниме птиците. Ова е нашата приказна.

Завладеа мртва тишина. Едно по едно, излегоа децата и родителите. Никогаш не сум видел друго дете да повреди птица.