5-те најчести причини за појава на кафеав исцедок кај жените

Причините како и самата појава на кафеав вагинален исцедок кај дамите е чувствителна тема за дискусија, но денес ги откриваме здравствените детали зад овој проблем.

Вагиналниот исцедок се произведува од жлездите во пределот на вагината и матката, а се карактеризира со недостаток на мирис и боја и истиот претставува природен процес при женското тело.

Нормалниот вагинален исцедок не е пропратен со чувство на непријатност, на чешање, сувост на вагината и надразнетост на надворешните гениталии.

Појавата на исцедок со невообичаен мирис, боја, текстура и надворешен изглед претставува индикатор за развој на патолошки процеси во матката и вагината.

5-те најчести причини за појава на кафеав исцедок кај жените: Што е потребно да знаеме?

Вообичаено бојата на менструалната крв варира од светла до темна боја, што се должи на присуството на ензими во истата. Менстурацијата кај здравите жени трае од 3 до 8 дена.

Но, појавата на кафеав исцедок во друга фаза, вон менструалниот циклус е исклучок од нормалното. Оваа невообичаена појава е застапена кај 80% од дамите.

Најчестите причини за појава на кафеав исцедок се:

1. Користење на различни хормонски контрацептивни средства (перороални, спирали и сл.)

2. Возможна повреда на вагиналниот ѕид или на грлото на матката, кои може да настанат при практикување на лична хигиена или груб интимен однос.

3. При прв интимен однос.

4. Во пресрет на менструалното крварење, при што во одредени случаи се појавуваат кафеави дамки неколку дена пред менструалниот циклус.

5. По завршувањето на менструалниот циклус во продолжение од неколку дена.

Во овие случаи- при менструација и полов однос, кафеавиот исцедок се смета за нормален, поради настанатите хормонски промени.

Но, доколку кафеавиот исцедок се појавува во изобилство, имате хетерогена структура, се карактеризира со непријатен мирис, тогаш истиот е индикатор за присуство на патолошки процес. Во тој случа, неопходно е да се посети гинеколог, за да се направи подетален преглед и да се воспостави точна дијагноза.

Често, кафеавиот исцедок се појавува и во првите 3 месеци за време на бременост и во деновите на очекување на менструалниот циклус.

  • Среда 08 02 2020 влегувам во вц на хартијата како почеток на менструација но партнерот инсистира на секс му го овозможува тоа задоволство во кое сега имам грижа наредниот ден само две три капки кафеав исцедок и толку загрижена сум многу

  • Posledna menstruacija na 04.03 na 17 i 19 imav odnosi deckoto svrsi vo mene na 20 ispuv norlevo,na 21 den na ovulacija pak imavme odnosi i pak svrsi vo mene na 25 se pojavi kafen iscedok vo mala kolicina trebase da mi dojde na 01.04 seuste nemam dobieno pravev test negativen a imam simptomi na bremenost,sekoja pomos e dobredojdena😊😊

  • Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.