Ова можеби ќе ве изненади непријатно, но докажано е дека најпопуларните комбинации на храна, кои сите ние ги обожаваме, се всушност штетни за нашето здравје.

Еве за кои 4 популарни кулинарски комбинации станува збор:

1. Вино и десерт

Експертите препорачуваат никогаш да не комбинираме вино со десерт. Благото, по правило, се комбинира со зелен чај или вода, додека пак, виното се комбинира со свежи зеленчуци и сирење. Комбинацијата на десерт со вино може значително да го зголеми нивото на шеќер во крвта.

2. Компири и месо

Компирите со месо се исто така лоша идеја. Во овој случај, телото треба да апсорбира нишесте и протеини, за кое телото корисни различни дигестивни ензими. Оваа комбинација го забавува метаболизамот и придонесува за зголемување на телесната тежина.

3. Краставици и домати

Комбинацијата од краставици и домати е можеби и најомилената и најпопуларната во летниот период, но не е толку корисна за нашето здравје. Тоа се должи на фактот што краставиците се алкална состојка, а доматите се извор на киселина, при што консумирани заедно може да доведат до стомачна подуеност.

4. Алкохол и кафе

Покрај горенаведените комбинации, лекарите исто така советуваат да не се консумира и алкохол заедно со кафе. Според американските експерти, оваа специфична комбинација доведува до дехидратација, срцебиење и нарушување на сонот.