Зошто родителите врзуваат балони околу рацете и нозете на нивните бебиња?

Балоните можат да послужат многу повеќе од убава декорација. Хирурзите го користат за одредени медицински процедури, а балони со хелиум дури биле користени за транспорт на опрема за мерење на атмосферата во Венера. Под внимателен надзор, дури и вашето дете може да има корист од нив.

Важно е да се прават активности кои му помагаат на вашето дете да развие различни вештини.

За да извршуваме секојдневни задачи, треба да имаме добри моторни вештини. Овие вештини почнуваат да се развиваат веднаш по раѓањето на бебето и како што стареат, тие постепено учат да прават повеќе работи. Доколку не се постигнат некои пресвртници во развојот на фината моторика, тоа може да има негативни ефекти врз нивниот живот. Тоа може да значи дека нивните мускули можеби не се развиваат правилно или дека ќе имаат потешкотии во интеракција со секојдневни предмети, како садови, книги и играчки. Тоа дури може да влијае на тоа како тие комуницираат со други деца, што доведува до ниско самопочитување.

Давањето балони на вашето дете за игра може да има многу придобивки.

Еден начин да играте со балони е лабаво да ги врзувате балоните исполнети со хелиум околу рацете или нозете на вашето дете и само да ги оставите да ги движат телата. Ова е одличен начин за зајакнување на  моторните вештини и мускулите на очите за да се подобри следењето и концентрацијата. Кога детето ќе ги помести рацете и нозете, тие можат да слушнат дека балоните се движат и создаваат бучава, што исто така може да им помогне да научат за причините и последиците.

 

Оваа активност, исто така, ја гради силата на вратот кога ќе ја кренат брадата за да ги погледнат нозете. Оваа јачина на вратот ќе биде важна подоцна кога ќе научат да се превртуваат. Подобро е да ја правите оваа активност кога детето е на возраст од 1 до 5 месеци, пред да знае како да се преврти и кога сè уште не се заинтересирани да јадат сè.

Важно е да се напомене дека секогаш треба да бидете со вашето дете кога играат со балони, бидејќи тоа може да претставува опасност од задушување.

За постарите деца, постојат забавни работи што можат да ги направат и со балони, што може да ја подобри нивната координација на рацете и очите, нежните моторни вештини и грубите моторни вештини. Можете да смислите неколку игри со балони самостојно, користејќи балони исполнети со хелиум од различни бои. На овој начин, вашето дете може да вежба препознавање на боите, да учи за светот, како на пример како работи гравитацијата, и да научат да категоризираат предмети. Тие исто така ќе научат нов вокабулар додека го прават тоа. На пример, зборовите како „гравитација“ и „хелиум“ дефинитивно ќе бидат нови за нив.


Освен тоа, играњето со балони бара децата да бидат многу поактивни отколку кога играат со играчки на подот или кога цртаат на маса. Тоа значи дека е добро и за нивното физичко здравје.

Постојат многу забавни активности што вашето дете може да ги направи за да ги подобри своите моторни вештини.

Активности за развој на груби моторни вештини:

Вежбајте да одите како различни животни.
Направете го вашето тело во облик на буквите од азбуката.
Направете патека со пречки во затворен простор.
Направете танц и научете го на некој друг.

 

Активности за нежни моторни вештини:

Обидете се да направите оригами.
Направете нараквица со монистра.
Играјте со Легос.
Направете колаж.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *