Како држењето на јазикот може да го промени вашето лице

Подбрадок се формира како резултат на генетиката, стареењето и зголемувањето на телесната тежина. Но, има и друга причина: неправилно држење на јазикот. Добрата вест е дека е можно да се ослободите од оваа физичка карактеристика. Помладите луѓе, со затегната кожа, можат драматично да ја подобрат контурата на лицето по отстранувањето на маснотиите.

Она што обично го нарекуваме „двојна брада“ е  делот што се формира под брадата. Сите таму имаме малку маснотии и тоа е нормално. Сепак, нашиот мускул, кој го поврзува вратот со брадата, може да ослабне. Во овој случај, тука може да се акумулираат повеќе маснотии, предизвикувајќи подбрдок. Оваа дополнителна маснотија што се формира под брадата се нарекува „пред-платизмална маст“ и тоа е она што создава „двојна брада“.

Лошото држење на јазикот го олабавува мускулот и почнува да се формира подбрадок. Специјалисти велат дека ако научиме како правилно да го позиционираме јазикот, можно е да се ослободиме од двојната брада и да се подобри вилицата. Тоа се случува затоа што правилната позиција ја држи целата структура на лицето.

Правилното држење е кога јазикот е секогаш потпрен на горниот дел од устата. Може да научите правилно да го поставите правејќи неколку вежби и гледајќи како на почетокот правилно го позиционирате јазикот.

Вежба 1

Ставете го врвот на јазикот на горниот дел на устата, веднаш зад горните заби и притиснете го на тврдото непце.
Повлечете го остатокот од јазикот рамно на покривот на устата.
Затворете ја устата и дишете нормално и обидете се да го држите на овој начин во секое време.

Вежба 2

Ако не можете да го направите претходниот, пробајте го ова:

Кажете: „Н.“ Додека го кажувате, држете го. Држењето на јазикот што го доживувате е правилно.
Држете го задниот дел од јазикот на непцето.
Нанесете одреден притисок во задниот дел на јазикот и проверете дали притисокот останува, патувајќи  нагоре.
Чувајте го таму постојано – ова е правилното држење на телото. Кога ќе заборавите како да го направите тоа, изговорете го звукот „Н“ повторно.

Вежба 3

Еве уште една вежба:

Набавете големо парче гума за џвакање и почнете да ја ширите низ целиот горен дел на устата.
Започнете со задниот дел на забите и раширете го наназад колку што можете да влезете внатре.
Кога ќе завршите, можете повторно да го џвакате, а потоа да го повторите целиот процес на ширење.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *