10 совети за самоодбрана кои ќе направат да се чуствувате побезбедно

Да знаете како да се борите и да се одбраните може да биде вештина за спасување живот. Но, пред да дојде до тоа, постојат некои работи што можете да ги направите за да ја направите околината околу вас побезбедна или барем да го минимизирате ризикот да завршите во опасна ситуација. Таквите навидум неважни работи, како на пример, како и каде го паркирате вашиот автомобил или кое седиште ќе го одберете во јавниот превоз, всушност можат да работат во ваша корист.

1. Одете подалеку од ѕидовите.

Кога се приближувате кон слеп агол, создадете простор помеѓу себе и ѕидот. Ова ќе ви даде повеќе време да направите паметни избори доколку има некој што чека да ве нападне. Можеби ќе можете да ги забележите пред да направат нешто и да ви дадат можност да побегнете. Бидете секогаш свесни и погледнете наоколу за да проверите дали е можна опасност.

2. Паркирајте го вашиот автомобил во рикверц.

На паркинг, свтомобилот паркирајте го во рикверц. Ќе бидете смирени и ќе имате доволно време да излезете  подоцна. Спротивно на тоа, може да има ситуација кога треба да заминете набрзина, евентуално под стрес и исплашени, и излегувањето ќе ви биде потешко доколку сте паркирани со предниот.

3. Знајте каде да паркирате.

Колку и да е тешко да се најде бесплатен простор за паркирање, може да вреди да поминете малку дополнително време обидувајќи се да најдете безбедно место. Изберете простор што е добро осветлен. Ова ќе го направи помалку веројатно некој да ве избере како цел затоа што е полесно да се скриете ако е темно и не можете многу добро да го видите вашиот автомобил или што стои зад него.

4. Проверете го вашиот автомобил.

Пред да влезете во вашиот автомобил, проверете насекаде околу него од далечина за да бидете сигурни дека никој не се крие таму. Исто така, не заборавајте да се наведнат и да проверат под вашиот автомобил. Откако ќе завршите со надворешноста, проверете ја и внатрешноста.

5. Носете фенерче.

Чувањето фенерче во чантата може да ви помогне во различни ситуации. На пример, ако одите некаде навечер, фенерчето е подобра опција од светлото на вашиот телефон ако сакате да го осветлитее патот. Прво, фенерчето е помалку привлечно за разбојниците отколку вашиот телефон. Второ, ако некој ве нападне, можете да ја користите фенерчето за да го погодите напаѓачот или да сигнализирате за помош кога не можете да викате или да телефонирате.

Освен тоа, фенерче може да се користи за да се заслепи напаѓачот и да ви се даде време да побегнете. Затоа, кога престојувате во хотел, секогаш е добра идеја да имате фенерче покрај креветот.

6. Побарајте од работниците да не го објавуваат бројот на вашата соба.

Кога се пријавувате во хотел, замолете го вработениот во бирото да го запише бројот на вашата соба на парче хартија наместо да го каже гласно затоа што некој може да го слушне. Ако, сепак, од некоја причина го најават тоа, нема срам да побарате друга просторија и да објасните дека е важно никој да не го слушне овој пат.

7. Побарајте 2  клуча.

Ако патувате сами, побарајте 2 комплети клучеви на рецепцијата кога ќе се пријавите, ако е можно. Луѓето околу вас ќе помислат дека патувате со некого и, според тоа, не сте лесна мета. Можете дури и да го споменете тоа на вработените во хотелот и за другите да го слушнат.

8. Носете стопирач за врата.

За жал, бравите во хотелите не се секогаш сигурни. Може да бидат лесни за избор, а во случај клуч да се изгуби или евентуално да биде украден, бравите не се заменуваат секогаш. Значи, за поголема безбедност, користете затка од врата кога се туширате, спиете ноќе или во секое време кога сте внатре.

9. Знајте каде да застанете во лифт.

Ако има доволно простор во лифтот и можете да изберете каде да застанете, застанете покрај контролната табла со грбот кон страничниот ѕид. На тој начин, ќе можете да ги видите сите во лифтот, наспроти ако сте свртени кон излезот и грбот да бил свртен кон луѓето што стојат зад вас. Ако влезе сомнителна личност, притиснете што е можно повеќе копчиња и веднаш слезете.

10. Изберете го вистинското место во јавниот превоз.

Ако не е премногу гужва и имате можност да изберете каде да седите во јавниот превоз, одвојте време и направете го тоа. Подобро е да изберете седиште на патека во близина на возачот. На овој начин, можете да избегнете да бидете во аголот и полесно да излезете ако некој ве вознемирува. Исто така, не е добра идеја да застанете во близина на излезот затоа што кога ќе се отворат вратите, некој ќе ја зграпчи вашата чанта.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *