„Фастингот“ страна тренд на исхрана што го поддржуваат сите, но не функционира за секого. Сега научниците велат дека нашле начин да ги зајакнат неговите ефекти – специфичен тип на вежбање.

Комбинирањето на аеробни вежби со висок интензитет и вежби со отпор со наизменичен „фастинг“ може да ви помогне да изгубите речиси 30 отсто повеќе килограми, сугерира истражувањето.

 

Дебелите жени кои се држеле до строгата стратегија 12 недели изгубиле во просек 11,6 килограми.

За споредба, волонтерите од кои беше побарано само да се придржуваат до временски ограничена диета, каде што сите дневни оброци може да се консумираат само во рок од 8 часа, изгубија 9 килограми.

А учесниците кои не беа на „фастинг“ туку беа само на режим со физички вежби изгубија 5,4 килограми.

Еден туниски академик зад истражувањето рече дека резултатите покажуваат дека комбинирањето на вежбање со диета има „најголеми придобивки“ и за губење на тежината и за здравјето на срцето.

Д-р Рами Маалул, експерт за спортска наука на Универзитетот во Сфакс, рече: „Во оваа студија можеме да нагласиме дека временски ограниченото јадење е добро решение за борба против дебелината, лесно за спроведување бидејќи не бара од луѓето да ја ограничуваат нивната целокупна храна внесување или броење на вкупниот број дневни калории. Очигледно, промената на вашата исхрана или да станете физички активни се ефективни стратегии за слабеење, но комбинирањето на промената на исхраната со вежбањето има најголеми придобивки за кардиометаболичкото здравје и губење на тежината“.

Тој додаде: „Идно истражување за јадење ограничено време треба да утврди кој тип на вежбање е порелевантен за подобрување на кардиометаболното здравје кај жените со дебелина“.

Но, и покрај голем број студии кои сугерираат дека тоа функционира, експертите остануваат поделени околу неговата ефикасност и потенцијалните долгорочни влијанија врз здравјето.

Некои тврдат дека „фастингот“ обично завршува со конзумирање релативно голема количина на храна наеднаш, што значи дека не ги намалувате калориите. Тие дури редупредуваат дека тоа може да го зголеми ризикот од мозочен удар, срцев удар или рана смрт.