Психолозите веруваат дека поставувањето граници го прават детето да се чувствува многу заштитено и спокојно. Сепак, некои одредени ограничувања можат да го предизвикаат спротивното, да го направат детето несигурно и да го забават неговиот развој.

Затоа никогаш не забранувајте ги на детето овие работи. Ова ќе биде најдобриот подарок за него.

1. Да поставуваат прашања

Детето расте и учи за светот, нормално преку поставување на прашања. Може да Ви е тешко да одговарате на сите негови прашања кога сте изморени, но времето со децата не само што помага за нивниот развој, но исто така создава силна врска меѓу вас, кој ќе остане, дури и кога ќе пораснат.

2. Да плачат

Малите деца се многу почувствителни од возрасните. Не им забранувајте да плачат, ниту пак да ги терате да се чувствуваат непријатно поради солзите. Подобро е да им помогнете да разберете зошто плачат и да се најде начин да се справи со тоа.

3. Да бидат алчни

Вашето дете има право да има сопствени работи, како возрасните. Никогаш не ги терајте да се чувствуваат непријатно поради тоа што сакаат да имаат повеќе.

4. Да се каже “не”

Детето не е предмет, туку член на семејството. Кога му велите “не” значи дека ги кршите неговите граници. Наместо тоа обидете се да постигнете договор или да му објасните зошто понекогаш треба да прави работи што не ги сака.

5. Да бидат бучни

Не расипувајте го детството на вашето дете. Оставете го да пее песни и да создава врева. Ова е единствениот период во неговиот живот, кога е слободно да го прави тоа.

6. Да се плашат

Малите деца можат да се плашат од доктор или непознат роднина што е нормално. Не ги терајте да чувствуваат срам од тоа, треба да им покажете дека сте до нив и сè ќе биде во ред.

7. Да имаат тајни

Колку поголеми стануваат децата, толку повеќе имаат потреба од самостојност. Треба да знаете што се случува во нивните животи, но бидете сигурни дека не го прекршувате личниот простор. Довербата на вашите деца е непроценлива и е најдобро да не ризикувате, читајќи ги дневниците или да се карате да ги споделат своите тајни со вас.

8. Да се чувствуваат лути

Детето има право да ги доживува негативните чувства. Запомнете дека неговата волја сеуште не е толку силна и тешко му е да се контролира себе си. Детето не треба едноставно да престане да ги изразува своите чувства, ако мислиме дека тие се “лоши”.

9. Да се прават грешки

Никој не сака да прави грешки, а тоа е уште полошо, кога возрасен ќе ви прекори за нив. Не е изненадување дека потоа детето никогаш повеќе нема да сака да направи нешто само.