Според извештајот, американските тинејџери користат уреди во просек 7 часа на ден. И тоа не вклучува време за домашна работа или училиште. Затоа, не е изненадување што многу родители се загрижени. А, фактот што децата се лутат кога мајките и татковците се обидуваат да ја подобрат ситуацијата, ги прави работите уште потешки.

Психологот од Стенфорд, по име Нир Ејал, објасни како да управувате со односите на вашите деца со уредите и ние ќе ви ја пренесеме таа порака.

1. Дозволете им на вашите деца сами да го контролираат своето време и простор.

Како што спомнува Ејал во својата статија, една од најголемите грешки што ги прават современите родители е што не им дозволуваат на своите деца да го контролираат сопственото време. Само на овој начин тие можат да научат да избегнуваат одвлекување на вниманието и да бидат одговорни за својот живот кога ќе пораснат.

2. Објаснете што губат кога ќе посветат време на уредите.

Дури и малите деца кои одат во градинка знаат дека времето е ограничено. Само објаснете им дека ако имаат 3 часа слободно време и сето тоа го поминуваат играјќи игри на својот iPad, нема да имаат време за сликање, излегување со пријателите или уживање во приказна пред спиење. Верувале или не, тие можат да дадат приоритет. Обидете се да не станете жртва на пристрасност дека уредите се зли. Тие стануваат такви само ако не знаеме како да се контролираме.

3. Покажете им дека апликациите, видеата и игрите се создадени за да ги држат потрошувачите „приврзани“.

Ако вашето дете сака да игра игри на паметен телефон, раскажете им за наградите што ги добиваат на секое ниво. Ако сакаат да гледаат ТВ-емисии, вреди да се споменат спојлерите што се појавуваат на крајот од секоја епизода. Постарите можат да ја разберат функцијата што ја имаат нашите хормони што нè одржува зависни од вакви работи. Исто така е добро да им покажеме како да управуваат со времето пред екранот со пример.

4. Прашајте ги колку време мислат дека е доволно.

Можеби се плашите да слушнете дека тие ќе ги користат своите скапоцени уреди цел ден. Но, ова веројатно никогаш нема да се случи откако ќе ја објасните потребата од ограничувања. Избегнувајте поставување ограничувања – тоа само ќе доведе до пазарење со нив и ќе ја убие целата идеја за независност.

5. Прашајте ги како ќе управуваат со нивниот временски рок.

Ако сте тој што внимава на временските ограничувања, тоа може да биде голема грешка. Ако некое дете постави граници, тие треба да ги спроведат. Постојат многу начини да го направите ова: поставете будилник на телефон или замолете ја Amazon’s Alexa да постави тајмер – дури и малите деца можат да користат тајмер за кујна. Запомнете дека вие сте само советник, а не лошо момче кое одзема нешто скапоцено од вашето дете.

6. Започнете од рана возраст.

Веднаш штом вашето дете ќе почне да инсистира да го користи својот iPad / паметен телефон / лаптоп и да навлезе во бес, крајно време е да постапите по него. Само проверете дали сите се смириле пред да започнете дискусија. Ако се појави лутина, тоа не значи дека е доцна да се реши проблемот – никогаш не е.

7. Бидете подготвени за жестоки дискусии.

Одлично е ако можете да го решите проблемот без загуби од секоја страна. Но, имајте на ум дека вашето дете може да протестира против новите правила. Бидете подготвени за тоа и не лутете се, не ги казнувајте и не преземајте контрола. Обидете се да ги смирите и ветете дека повторно ќе ја разгледате темата подоцна. Добрата семејна атмосфера е секогаш поважна.