Постојат многу различни причини за отекување на зглобовите. Во повеќето случаи, отокот е резултат на повреда или едем. Терминот едем значи оток поради акумулација на вишок течност. Особено е честа појава во потколеницата, глуждовите и стапалата.

Најчести причини отечени зглобови и нивни симптоми

Причини за отечени зглобови

 • Повреда на стапалото или глуждот: Луѓето кои имаат повреда на стапалото или глуждот може да доживеат воспаление во таа област, предизвикувајќи да се појави оток.
 • Целулитис: Бактериска инфекција која почесто се појавува кај луѓето кои страдаат од дијабетес. Mоже да предизвика низа симптоми, вклучувајќи црвенило, топла кожа и оток што брзо се шири.
 • Употреба на лекарства: Некои лекови може да предизвикаат оток на глуждовите како несакан ефект. Таквите лекови вклучуваат: антидепресиви, апчиња за контрацепција и други кои содржат естроген, апчиња за тестостерон, блокатори на калциумови канали за висок крвен притисок и стероиди.
 • Хронична венска инсуфициенција: Најчестиот вид на едем што влијае на вентилите во вените на нозете.
 • Згрутчување на крвта: Понекогаш, тромб или „тромбоза“ може да се развие на една од вените на раката или ногата. Ова се нарекува длабока венска тромбоза и бара итна медицинска помош.
 • Бременост: Отокот е чест несакан ефект на бременоста, особено во третиот триместар. Може да влијае на глуждовите, нозете, нозете, лицето и рацете.
 • Прееклампсијата: Опасна по живот состојба која може да се појави во текот на вториот или третиот триместар од бременоста или до 6 недели по породувањето. Се карактеризира со неверојатно висок крвен притисок и присуство на протеин во урината.
 • Лимфедема: Вид на оток што влијае на меките ткива на рацете или нозете, вклучително и на глуждовите. Тоа се должи на натрупување на течност наречена лимфа. Ова главно е составено од бели крвни клетки, кои помагаат во борбата против инфекцијата.
 • Срцева слабост: Се јавува кога срцето повеќе не може да пумпа крв толку ефикасно како што треба. Постојат три различни типа на срцева слабост: левострана, десна страна и конгестивна срцева слабост.
 • Хроничното заболување на бубрезите: Се однесува на трајно оштетување на бубрезите, кое може да се влоши со текот на времето. Во последната фаза од болеста, личноста може да се соочи со отечени зглобови.
 • Болест на црниот дроб: Здравиот црн дроб произведува протеин наречен албумин кој спречува истекување на течност од крвните садови и во околните ткива. Неговото ниско ниво може да доведе до отечени зглобови.
 • Хипотироидизам: Може да влијае на мускулите и зглобовите на една личност на бројни начини, предизвикувајќи болки, болки, вкочанетост и оток.

Како да ги третирате отечени зглобови во домашни услови

Домашен лек за отечени зглобови

 • Повреда на стапалото или глуждот: Одмарајте многу, носете потпора, кренете ги нозете и поставете ладна облога на 20 минути.
 • Целулитис: Употребете антибиотици, но се подразбира со претходна консултација со вашиот лекар.
 • Употреба на лекарства: Доколку се сомневате дека одредени лекарства ви предизвикуваат несакани ефекти, консулитрајте се со вашиот лекар.
 • Хронична венска инсуфициенција: Кренете ги нозете за да го подобрите крвотокот, носете чорапи со компресија, земете аспирин.
 • Згрутчување на крвта: Кренете го отечениот зглоб, носете чорапи со копресија за да го подобрите крвотокот.
 • Бременост: Јадете храна богата со калиум, намалете го внесот на сол, носете удбони чевли, избегнувајте кофеин, избегнувајте да стоите подолго време, нанесете ладни облоги и носете широка облека. Се препорачува и одмарање во базен.
 • Прееклампсијата: Потребна е итна лекарска помош.
 • Лимфедема: Носете компресирачки чорапи и зголемете ја функцијата на срцето со соодветно вежбање.
 • Срцева слабост: Консултирајте се со вашиот лекар за употреба на одредени лекарства.
 • Хроничното заболување на бубрезите: Намалете го внесот на сол, одржувајте здрава телесна тежина и здрав крвен притисок, вежбајте минимум 30 минути дневно, откажете ги цигарите, ограничете го алкохолот и контролирајте го нивото на шеќер во крвта.
 • Болест на црниот дроб: Вежбајте редовно, јадете здрава исхрана, ограничете го внесот на сол и избегнувајте алкохол.
 • Хипотироидизам: Консулитрајте се со вашиот лекар за да направите крвна анализа и да добиете соодветен третман.

Кога да посетите лекар?

Посета на лекар за отечен зглоб

Едно лице треба да посети лекар ако се соочува со:

 • Топлина или црвенило во отечената област
 • Оток што се влошува или не се подобрува
 • Зголемена телесна температура
 • Ненадејно зголемување на оток за време на бременоста
 • Историја на болести на срцето, бубрезите или црниот дроб

Многу случаи на едем или отечени глуждови најчесто се решаваат со соодветен домашен третман.