Честопати кога се прашуваме зошто ги правиме работите на одреден начин, но вообичаено за тоа постои рационално објаснување. На пример, кралицата Елизабета е позната по тоа што секогаш ја носи чантата во левата рака затоа што сака десната рака да биде слободна за ракување.

Единствено кога ќе го смени поставувањето чанта е ако сака да им соопшти на вработените дека сака да го заврши разговорот со соговорникот. Во продолжение ви ги откриваме едни од најважните етички правила и начини кои ќе ве подготват за секој социјален настан.

1. Покријте го лимонот со рака или лажица кога го стискате

Сокот од лимон е една од најболните работи што може да заврши во нечие око. Ова е причината зошто треба да користите или едната рака или лажицата за да создадете го покриете лимонот и со тоа да се заштитите себеси, односно вашите очи.

2. Поставете ја салфетката на скутот во форма на правоаголник, а не во форма на триаголник

Салфетките за вечера се обично прилично големи и затоа најдобриот начин да ги ставите во скут е да ги преклопите на половина во форма на правоаголник. Кога ќе завршите со оброкот, не преклопувајте ја салфетката назад, туку наместо тоа, оставете ја на левата страна од вашата чинија.

3. Не го кревајте го малиот прст кога пиете чај

Кога пиете чај, избегнувајте да го кревате малиот прст, иако многу луѓе мислат дека тоа најсоодветно. Наместо тоа, користете ги показалецот и средните прсти за да го кренете дното на шолјата кон устата.

4. Користете ја левата рака кога кивате или кашлате, а не десната

5. Почекајте домаќинот да седне пред да започнете да јадете

6. Кога некој ќе побара сол, подадете ја заедно со мелениот црн пипер

7. Ако ги поканите луѓето на деловен ручек, вие треба да платите

8. Кога ќе пристигне корпата со леб, не земајте парче први

Кога вечерате во ресторан и кога ќе пристигне корпата за леб, понудете парче на лицето од десно, а потоа на лицето од лево. А после тоа, можете да одберете парче за себе.

9. Не го мешајте чајот на погрешен начин. Не треба да биде во насока на стрелките на часовникот, туку од југ кон север

10. Чантата секогаш треба да ја држите на левата рака

11. Не ги барајте за дома остатоците од храната на крајот од деловната вечера

12. Пристапете кон вашиот стол на масата од левата страна, а на крајот станете од неговата десната страна