Тоа е светиот грал за некои луѓе: како евентуално да го забавиме стареењето или да го вратиме биолошкиот часовник на нашето тело и покрај годините што минуваат. И ако е едноставно како земање една дневна таблета, тогаш уште подобро.
Витаминот Д одамна е омилен кандидат бидејќи е важен за градење мускули и коски, кои обично се трошат или слабеат како што старееме. Истражувањата покажуваат дека без доволно витамин Д, кај луѓето се зголемува ризикот од губење на мускулната маса и слабост поврзана со возраста.

 

 

Значи, дали земањето додаток на витамин Д ќе помогне да се забави тој пад, или дури да ни помогне да се подмладиме?

Па, тоа е комплицирано, исто како и самото стареење. Нов преглед од италијански истражувачи ги истражуваше доказите за да го сумира она што го знаеме. Карактеристиките на стареењето создаваат долг список на клеточни промени, вклучувајќи пократки теломери, нестабилни гени, молекуларни ознаки на нашата ДНК и хронично воспаление.

Но, како што Кармелинда Руџеро, специјалист за геријатрија на Универзитетот во Перуџа во Италија и колегите објаснуваат во нивниот труд, овие карактеристики се „неверојатно сложени и многу поврзани“ процеси кои не е толку лесно да се забележат како општ пад на физичката сила и мобилноста – првата клиничка карактеристика што лекарите обично ја препознаваат во стареењето.

Лекарите со децении препорачуваат додатоци на витамин Д за луѓето со остеопороза за да помогнат во спречување на фрактури на коските бидејќи недостатокот на витамин Д е поврзан со тие состојби. Тоа има смисла бидејќи витаминот Д помага во апсорпцијата на калциум. Иако витаминот Д се наоѓа во одредени видови храна, може да биде тешко да се внесува доволно само од вашата исхрана или ако не се изложувате доволно на сонце.

Но, поновите клинички испитувања открија дека додатоците на витамин Д не мора да помагаат во спречување на губење на коскената маса и фрактури поврзани со возраста кај инаку здрави луѓе.

Слично на тоа, Руџиро и колегите составија опсервациони студии и клинички испитувања кои ги испитуваа потенцијалните ефекти на витаминот Д врз биолошките карактеристики на стареењето и открија дека недостигаат докази: „До денес, доказите… се ретки кај луѓето и главно се засноваат на претклинички животински модели“.

 

 

Некои студии сугерираат дека витаминот Д може да го забави епигенетското стареење бидејќи луѓето со ниски нивоа на витамин Д се биолошки постари од оние со адекватни нивоа. Дополнувањето на витамин Д, исто така, може да помогне да се намали оштетувањето на ДНК, но се чини дека нема влијание врз должината на теломерите.

Исто така, има многу малку докази за тоа која доза или на која возраст додатоците на витамин Д може да имаат ефект, бидејќи има толку малку човечки студии, а наодите се измешани.

Некои студии сугерираат дека земањето одредена доза на витамин Д би било безбедно за општата популација, но тоа можеби не е точно за секого. Истражувањата покажуваат дека земањето високи дози на витамин Д може да бидат и штетни. Додатоци на витамин Д, исто така, може да реагираат лошо со лекови на рецепт, како што се тие за намалување на холестеролот.
И иако можеби изгледа логично да се надополнуваат ниските нивоа на витамин Д, експертите велат дека консумирањето повеќе витамини во форма на додаток не е нужно подобро за здравјето. Тоа би можело да ги наведе луѓето да ги игнорираат другите работи што можат да ги направат за да го подобрат своето здравје и да живеат подолго, како што се балансирана исхрана или излегување на отворено.