Фотографиите се направени од страна на фотографот Сергио Питамиц, кој работи за Национална Географија.

“Првично мислев дека станува збор за зебра со прашина на нејзиното крзно. Кога ја преплива реката и видов дека “прашината” остана, сфатив дека пред мене стои волшебно суштество”– вели Питамиц кој непланирано го открил живеалиштето на екстремно реткиот вид на зебри.

Таканаречените “светли” или ” албино”  зебри, односно зебри “обоени” во бели и жолто- златни линии се екстремно редок вид, кој сега е забележан во Националниот парк “Серенгети” во Африка, кои потврдуваат дека овие зебри можат без проблем да живеат во суровата дивина.

Еве како изгледаат магичните животни: