Трислојната торта која често се нарекува и „умна“, целосно одговара на своето име. Едноставно е неопходно правилно да го заместите тестото, а во процесот на печење, тоа само ќе се оддели на суфле, крем и бисквитна торта.

Крем пита

Трислојната торта која често се нарекува и „умна“, целосно одговара на своето име. Едноставно е неопходно правилно да го заместите тестото, а во процесот на печење, тоа само ќе се оддели на суфле, крем и бисквитна торта.
Вкупно време1 ч
Оброк: Десерт
Кујна: Француска
Клучни зборови: пита, торта, крем пита
Порции: 4

Состојки

  • 130 гр пченично брашно
  • 4 јајца
  • 500 мл пресно млеко
  • 150 гр шеќер
  • 15 гр ванила
  • 150 гр путер

Начин на подготовка

  • Одделете ги жолчките од белките, а потоа жолчкитеизматете ги со шеќерот и ванилиниот шеќер, следно додадете 125 гр путер и повторно изматете. Потоа постепено додадете го и брашното.
  • Додадете го млекото во добиеното тесто и добро измешајте ги состојките.
  • Изматете ги белките, а потоа додадете ги кон претходното тесто и бавно измешајте ја смесата.
  • Премачкајте го садот за печење со преостанатиот путер и додадете го тестото. Печете 45 минути на 180°C.
  • Врз готовата торта може да нанесете шеќер во прав, кокосови трошки, овошје или рендано чоколадо, по ваша желба.