Сочен бифтек  е задоволство за многумина, но јадењето месо сè повеќе излегува од мода поради етички и еколошки проблеми.

Сега, една израелска компанија го откри првиот 3D биопринтиран бифтек во светот направен со вистински клетки од крава, и тоа е целосно никакво без колење.

Научниците зеле брисеви од две крави, ги клонирале, ги одгледувале во лабораторија и ги соединувале сите заедно за да формираат реплика на бифтек.

Алеф Фармс, компанијата што стои зад „оброкот Франкенштајн“, вели дека вадењето на клетките не е поболна или поинвазивна од земање на брис од образ како што први секој човек на типичен докторски преглед.

Кравите кои ги даваат своите клетки на овој процес не се убиваат, но производот е вистинско месо, што претставува загатка за некои вегетаријанци кои го избрале тој начин на исхрана заради заштита на животна средина или спречување на суровост кон животните.

Алеф тврди дека месото одгледувано во лабораторија ги нуди истите вкусни и сочни атрибути како и автентичното купено од месар.

Алеф создаде технологија за 3D биопринтање што им овозможува прецизно да организират разни клеточни структури една врз друга за да формират шницли.

Компанијата има два инкубатори во својот објект во Тел Авив, Алберто и Гертруда, именувани по двете крави донатори.

Секој стек направен од Алеф е технички или од Гертруда или од Алберто.

Двата инкубатори ги имитираат условите во кравата за да создадат што е можно попрецизни клетки.

Создадени се четири различни клетки – клетки за поддршка, масни клетки, клетки на крвни садови и мускулни клетки – кои потоа стануваат „мастило“ во 3Д-биопринтерот.

Компанијата верува дека нејзиниот нов метод е голем скок напред кон нејзиниот сон за создавање „поодржлив, правичен и безбеден свет“.

Во моментов, бифтекот одгледуван во лабораторија е далеку поскап од неговите органски колеги заради ограничувања на ресурсите и експертизата, но Алеф се надева дека ќе го надгради своето производство во наредните години.

Сè уште не е објавена цена за бифтекот, а Алеф предвидува дека ќе поминат две до три години пред технологијата да се развива до точка каде производот ќе биде достапен комерцијално.

„Имаме јасен план за да постигнеме стабилност на трошоците за одгледување месни производи во обем“, рече г-дин Тубија.

„Очекуваме да ја постигнеме оваа цел во рок од пет години од нашето лансирање во 2022 година, што е поблиску до новата генерација на растителни замени за месо.“

Тој додава: „Препознаваме дека некои потрошувачи копнеат по поголеми и подебели парчиња месо“.

Коментирајќи ја најавата, портпарол на Друштвото за вегани, изјави за MailOnline секој изум што го намалува страдањето на животните е добредојден, но производот Алеф не се квалификува како вегански затоа што е направен од клетки од животно.

„Порано или подоцна, растечката популација во светот ќе биде принудена да јаде помалку месо затоа што фабричкото земјоделство не е одржливо“, рече портпаролот.

„Наместо да чекаме да се случи ова, поповолно е за животните и планетата да се обидеме да најдеме алтернатива за оние кои не се подготвени да бидат вегани во моментот“.

„Ние разбираме дека може да има огромни еколошки придобивки од култивираното месо“.

„Како и да е, дебатата за тоа дали  иднината на храната е лабараториски произведено месо може да се смета за одвлекување на вниманието од реалното прашање што треба да биде како да промовираме диети базирани на растенија што е валидно решеније решение тука и сега“.