Хемороидите се најчесто заболување кај луѓето, всушност хемороиди  се отечени, проширени вени на аналниот отвор и задниот дел на цревата.

За надворешни хемороиди

Ќе изрендате еден компир и врз него ќе посипете маслиново масло. Парчињата се ставаат на стерилна газа и облогата се става на анусот, така да стои во текот на целата вечер.

За внатрешни

Компирот ќе го исечете на стапчиња, но без лушпа. Потоа парчето компир да се натопи во маслиново масло и да се остави во аналниот отвор во текот на ноќта. Не грижете се за парчето компир, тоа до утрото ќе омекне и ќе биде исфрлено заедно со изметот.