‘Рбетниот инфекции може да биде предизвикани или од бактериска или габична инфекција во друг дел од телото што се пренесува во ‘рбетот преку крвотокот. Најчестиот извор на ‘рбетни инфекции е бактерија наречена стафилокок ауреус, проследена со ешерихија коли.

Најчести причини за инфекција на ‘рбет и нивни симптоми

Причини за инфекција на 'рбет

  • ‘Рбетниот остеомиелитис: Овие инфекции најчесто се јавуваат во лумбалниот ‘рбет и можат да предизвикаат болка во раката или ногата, треска, губење на тежината, грчеви во мускулите и проблеми при одење или користење на рацете.
  • Дисцитис: Оваа невообичаена инфекција може да се појави самостојно или по операција. Симптомите вклучуваат болка со движење на ‘рбетот, појава на болка во различни делови на телото и треска.
  • Епидурален апсцес на ‘рбетниот столб: Најчесто се среќава во лумбалниот регион, овие инфекции можат да предизвикаат слабост, чувство на топлина на кожата, болки во грбот, болка во раката или нозете, осетливост на ‘рбетот и проблеми со дебелото црево, мочниот меур и стомакот.
  • Спинален субдурален емпием: Оваа инфекција е многу ретка и обично произлегува од инфекција во друга област. Може да предизвика треска и болка во раката или нозете.
  • Менингитис: Предизвикувајќи оток во ткивата околу мозокот и ‘рбетот, оваа инфекција може брзо да се шири и може да предизвика сериозни компликации, доколку не се лекува правилно.
  • Апсцес на ‘рбетниот мозок: Оваа инфекција е предизвикана внатрешно во’ рбетот и е многу ретка. Може да предизвика треска, болка во грбот и пад на функцијата на ‘рбетот.

Како да ја третирате инфекцијата на ‘рбетот во домашни услови

Домашен лек за инфекција на 'рбет

‘Рбетната инфекција најчесто се третира со антибиотици, но непходно е најпрво да се консултирате со вашиот лекар.

Кога да посетите лекар?

Посета на лекар за инфекција на 'рбет

При ‘рбетна инфекција, доколку почувствувате ненадејна висока температура, вкочанет врат, силна главоболка, рана која заздравува премногу долго или предизвикува силна болка, веднаш посетете лекар. Исто така, доколку почувствувате било кои од воие симптоми по операција на ‘рбетот, консултирајте се со вашиот лекар.

Третманот може да вклучува интравенски или орални антибиотици, кои се земаат 4до 12 недели или подолго. Други опции за третман вклучуваат лекови против болки, протези / имобилизација. Може да се препорача операција во зависност од видот на инфекцијата и доколку има нестабилност во ‘рбетот.