При бројни болести ако не можете да се излечите, тогаш барем обидете се да ја ублажите состојбата со помош на правилна исхрана. Тука на помош доаѓа храната, која може да бидат не помалку ефикасна од лековите кои се продаваат во аптеките, но без штетните несакани ефекти. За да се добие максимална корист од производите, потребно е да знаете точно кои лековити својства ги поседуваат. Ова ќе ви овозможи да ги земате во вистинскиот момент и да добиете оптимален заздравувачки ефект.

Лубеница и цимет наместо аспирин

Аспиринот е најпопуларниот антикоагулант (средство што се користи при кардиоваскуларни заболувања). Прифаќа се, за да се разреди крвта и на тој начин да се намали оптоварувањето на срцето. Според некои лекари приближно истиот ефект може да се постигне, ако редовно консумирате лубеница и цимет.

Мед и млеко – природно средство за спиење

Борбата со несоницата често се претвора во медикаментозна зависност. Ако не можете да спиете, пред да посегнете по хипнотици, пробајте со комбинацијата од мед и млеко, која има приспивен ефект.

Лук и ѓумбир наместо аналгетици

Смирувачкото дејство на овие производи не е ново откритие. Мелениот лук е спас од забоболка, бабите и дедовците немале аптека на секој чекор. Ѓумбирот има сличен ефект, плус антиинфламаторни својства.

Црното чоколадо – алтернатива на антидепресантите

Лекарите одамна потврдиле дека црното чоколадо има антидепресантни својства. Се разбира, со него не може да се лекуваат тешки депресии, но спокојно може да се примени кај сезонските падови во расположението и работоспособноста.

Целер, зелен чај и маслиново масло – безопасни антибиотици

Сите тие имаат антибактериски својства. Се разбира, не можат да се мерат со пеницилин, но вреди да ги користите против грип.

Моркови и риба во квалитетот на антиоксиданси

Ќе го спасите организмот од слободните радикали и ќе издејствувате дополнителна порција младост со помош на обична риба, запечена со моркови – без трошење огромни суми за анти-ејџ адитиви.