Грешки во говорот на телото што можат да остават погрешен впечаток за вас

Се вели дека луѓето создаваат впечаток за вас во првите 30 секунди од средбата. Нашиот говор на телото остава поголем впечаток отколку она што го кажуваме вербално. Значи, важно е да се фокусираме на личноста што ја среќаваме уште од првиот момент, наместо да се обидеме да го смениме лошиот впечаток подоцна. Не е дека не може да се поправи лошиот впечаток, но зошто да се прибегнете кон тоа кога можете да маѓепсате некого од самиот почеток?

Би сакале да ви покажеме кои работи поврзани со говорот на телото влијаат врз мислењата што другите ги имаат за нас.

Загледани сте во вашиот часовник

Оваа постапка ќе ги натера вашите соговорници да мислат дека ви е здодевно и дека со нетрпение чекате да си одите оттаму. Ако навистина брзате и треба да заминете во одредено време, известете ги сите. Ставете тивок аларм на телефонот и кога ќе дојде време, извинете се. Луѓето имаат тенденција да бидат поразбирливи кога се свесни за одредена ситуација или проблем.

Имате слабо и несигурно ракување

Слабото ракување испраќа порака дека не се грижите за другата личност. Ова е особено лошо кога станува збор за некој од вашето работно место и оставате негативен впечаток без да го сфатите тоа. Затоа цврстото (но не премногу силно) ракување може да направи другата личност да се чувствува важна. Исто така, обидете се да одржите мек, топол контакт со очите, но не премногу интензивен, бидејќи тоа може да направи другите да се чувствуваат непријатно.

Ги вртите нозете настрана од лицето пред вас

Нозете ви се насочени на страна нивниот агол покажува каде сакате да одите. Ако покажат подалеку од личноста со која разговарате, тоа им испраќа порака дека разговорот со нив не е ваш приоритет. Можеби ќе треба да одите во тоалет или да направите пауза за ручек, но важно е да останете вклучени во разговорот. Тоа ќе го постигнете држејќи ги стапалата позиционирани кон другата личност.

Седите на работ од столчето

Начинот на кој седите за време на деловен состанок или вечера може да испрати разни пораки до соговорникот. Седењето на работ од седиштето покажува дека не ви е пријатно и не сте сигурни во себе и во своите ставови. Затоа треба да седите удобно на столот и да го држите телото исправено и опуштено. На овој начин, ќе им покажете на сите дека сте сигурни  во себе и вашите идеи.

 

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.