Во последниве месеци, Шри Ланка ги отвори границите за патниците. Овој јужноазиски остров е рај и има многу работи што ги привлекуваат посетителите: бујни полиња со чај, урнатини од древни храмови, бели плажи, вкусна храна и многу повеќе.

Риболов е традиционална активност во Шри Ланка. Плажите на островот се долги повеќе од 1.300 километри, и скоро секој брег е различен во однос на риболовот. Најпопуларниот метод за риболов е користење на мрежа. Едниот крај е фиксиран на брегот, а другиот крај е прикачен на страната на бродот.

Пред повеќе од 150 години, истражувачите проценија дека Шри Ланка била дом на над 30.000 слонови! За жал, овој број стана 5 пати помал на почетокот на 21 век. За да се зачуваат животните, на островот се создадени неколку големи национални паркови.

Сигирија е карпесто плато кое се издига на 370 метри надморска височина. Оваа област е позната бидејќи пред 15 века, кралот Касап изградил тврдина таму. Патот украсен со скулптури на лавови (сочуван до денес) води до тврдината, каде што влезот е украсен за да личи на лавовска уста. Сигирија е исто така дом на некои од најстарите фонтани во светот.

Бројот на кокосови дрвја во Шри Ланка е споредлив со бројот на чајните грмушки. Палмите речиси ја покриваат целата територија на островот, освен постудените подножја и планини. Таму каде што има палми, има предупредувачки знаци „Внимание! Паѓаат кокоси“.

Коломбо е најголемиот град во Шри Ланка. Ако сакате да пешачите по зелени планини или да лежите на песочна плажа, поминете неколку дена во раздвижениот Коломбо за поактивно поминување на времето. Овој град е едно од главните пристаништа во Јужна Азија. Тука, древните храмови се наоѓаат меѓу деловните центри и зафатените автопати.

„Риболов на столб“ е вештина што рибарите од Шри Ланка ја практикувале со милениуми. Столбовите им помагаат на рибарите да ловат риба во области каде што чамците не можат да стигнат, во близина на плиткиот карпест брег на островот. Рибарите ги забиваат столбовите близу брегот, се искачуваат на врвот и ловат со конец замотан околу раката.

Шри Ланка е туристичка земја, поради што пристапот до храмовите и урнатините на тврдината не е бесплатен. Ако сте ограничени во однос на времето и буџетот, посетете области каде античките артефакти се концентрирани на едно место. Полонарува е средновековен главен град на земјата, кој сега се смета за историски резерват. Можете да се движите пеш или со велосипед и да најдете нешто интересно околу секој агол.

Кралството Полонаруа постоело во Шри Ланка пред повеќе од 10 века и е познато по својот необичен архитектонски стил, наречен „ватадажа“. На почетокот на минатиот век, археолозите ги завршија ископувањата на античките градби што припаѓале на градот Полонарува, а денес тие се достапни за туристите.

Градот Гале е задолжителен при посета во Шри Ланка. Го основале Португалците, но поголемиот дел го изградиле Холанѓаните. Гале е светско наследство на УНЕСКО и наликува на типичен европски град. Христијански храмови, необичен светилник и тесни пешачки улици се наоѓаат во стариот град. Гале е заситен со атмосферата на 3 поморски сили: Велика Британија, Холандија и Португалија.

Ниту една земја во светот не поканува толку многу деверуши и кумови на свадба. Светски рекорд беше документиран дури и пред неколку години: повеќе од 100 деверуши и речиси 30 пријатели на младоженецот присуствуваа на венчавка. Повеќето свадби се традиционални: невестата е облечена во сино, златно или бело сари за венчавки, а младоженецот е облечен во костум со богат вез.

Шри Ланка е позната првенствено по своите плантажи со чај. Во оваа земја, чајот се одгледува насекаде: долини, планински падини, па дури и крајбрежјето. Само жените се вклучени во собирањето на лисја од чај. Повеќето од нив се собираат до 20 килограми дневно.

Синхалците се најнаселената етничка група во Шри Ланка, а исто така се познати по својата музика. Традиционалниот оркестар Синхала се состои од 5 категории инструменти, меѓу кои удирачките играат клучна улога.

Јаја Шри Маха Боди е познато како најстарото дрво засадено од човекот. Засадено е во Шри Ланка во 288 п.н.е. и израснало од израсток на дрвото Боди, под кое принцот Гаутама се просветлил и станал Буда. Дрвото расте во Анурадапура, каде што луѓето од сите возрасти го посетуваат секој ден.