Болката во главата може да биде присутна на една или неколку локации. Главоболките можат да предизвикаат различни видови на болка, а класифицирањето на болката може да му помогне на лекарот да постави дијагноза.

Најчести причини за болка во главата

Причини за болка во главата

Примарни главоболки

 • Кластер главоболка
 • Мигрена
 • Мигрена со аура
 • Тензична главоболка
 • Хронични дневни главоболки (на пример, хронична мигрена, хронична главоболка од напнатост или хемикранија континуа)
 • Главоболка предизвикана од кашлица
 • Главоболка предизвикана од вежбање
 • Главоболка предизвикана од интимен однос

 

болка во главата мигрена

Секундарни главоболки

 • Акутен синузитис (назална и синусна инфекција)
 • Артериски солзи (каротидни или пршлени дисекции)
 • Згрутчување на крвта (венска тромбоза) во мозокот – Одделен од мозочен удар
 • Аневризма на мозок (испакнатина во артерија во мозокот)
 • АВМ на мозокот (артериовенски малформации) – абнормална формација на мозочни крвни садови
 • Тумор на мозокот
 • Труење со јаглерод моноксид
 • Малформација на централниот дел од мозокот (структурен проблем во основата на черепот)
 • Потрес на мозокот
 • Коронавирусна болест 2019 (КОВИД-19)
 • Дехидратација
 • Проблеми со забите
 • Ушна инфекција (средно уво)
 • Енцефалитис (воспаление на мозокот)
 • Гигантски клеточен артеритис (воспаление на обвивката на артериите)
 • Глауком (глауком со акутно аголно)
 • Мамурлак
 • Висок крвен притисок (хипертензија)
 • Грип и други фебрилни заболувања (треска)
 • Интракранијален хематом
 • Примена на лекови за лекување на други нарушувања
 • Менингитис
 • Мононатриев глумат 
 • Прекумерна употреба на лекови против болки
 • Панични напади и панично растројство
 • Постојани пост-потреси на симптомите (пост-потрес на мозокот)
 • Притисок од тесни капаци на главата: Како што се шлем или очила
 • Псевдотуморен мозок
 • Мозочен удар
 • Токсоплазмоза
 • Тригеминална невралгија (како и други невралгија, сите вклучуваат иритација на одредени нерви што ги поврзуваат лицето и мозокот)

Како да ја третирате болката во главата во домашни услови

Домашен лек за болка во главата

Консумирајте многу вода бидејќи недоволната хидратација може да доведе до појава на главоболка, земете магнезиум, ограничете ја консумацијата на алкохол, подобрете го квалитетот на вашиот сон, користете есенцијални масла за ублажување на симптомите, применете ладна облога исто така.

Кога да посетите лекар?

Посета на лекар за болка во главата

Веднаш отидете на лекар доколку се соочувате со најсилната и најлоша болка во главата што некогаш сте ја почувствувале, загуба на видот, потрес на главата, неконтролирано повраќање или доколку вашата главоболка трае подолго од 72 часа.