Ушната инфекција (понекогаш наречена и акутен отитис медиа) е инфекција на средното уво, простор исполнет со воздух зад тапанчето, кој содржи мали вибрирачки коски на увото. Децата имаат поголема веројатност од возрасните да добијат инфекции на увото.

Најчести причини за инфекција на уво и нивни симптоми

Причини за инфекција на уво

Инфекцијата на увото е предизвикана од бактерија или вирус на средното уво. Оваа инфекција често резултира од друга болест – настинка, грип или алергија – што предизвикува метеж и оток на носните пасажи, грлото и евстахиските цевки.

Симптоми кај децата

 • Болки во увото, особено при лежењето
 • Влечење на засегнатото уво
 • Проблем со спиењето
 • Плачење повеќе од вообичаено
 • Промени во расположението
 • Проблем со слушање или одговарање на звуци
 • Губење на рамнотежа
 • Покачена температура
 • Исцедок од увото
 • Главоболка
 • Губење на апетит

Симптоми кај возрасните

 • Болки во увото
 • Исцедок од увото
 • Проблем со слухот

Како да ја третирате инфекцијата на увото во домашни услови

Домашен лек за инфекција на уво

Употребата на топли или ладни облоги, маслиново и масло од чајно дрво се сметаат за најдобрите и најефикасни домашни лекови за ублажување на симптомите на ушната инфекција.

Кога да посетите лекар?

Посета на лекар за инфекција на уво

Знаците и симптомите на инфекција на увото може да укажуваат на голем број здравствени состојби. Важно е да се добие точна дијагноза и навремен третман, па токму затоа неопходно е да се обратите на лекар доколку кај вас или вашето дете:

 • Симптомите траат повеќе од еден ден
 • Симптомите се присутни кај дете помало од 6 месеци
 • Силна болка во увото
 • Вашето новороденче или дете е ненаспано или раздразливо по настинка или друга инфекција на горниот респираторен систем
 • Забележувате исцедок, гној или крвава течност од увото