Работите со кои се соочуваме секој ден, често кријат многу мистерии за кои малку луѓе знаат. Еве само неколку релевантни, изненадувачки и директно чудни факти за храната.

1. Лути пиперки – лутината на пиперките не се одредува според бојата, туку според големината на пиперките. Колку помала толку е полута.

2. Авокадо – Никогаш не давајте авокадо на птици. Овој вид храна е многу отровен за нив.

3. Банани – Може да звучи неверојатно, но комарците всушност ги привлекуваат луѓе кои неодамна консумирале банана. Можеме само да претпоставуваме зошто е тоа така.

4. Боите – црвената и жолтата храна ги прават децата хиперактивни.

5. Никогаш не треба да пиете чај, кој не е свежо сварен . Јапонците имаат една изрека: “Вчерашниот чај гризе полошо од змија”. Студениот чај ги раздразнува ѕидовите на желудникот толку многу што се смета дека е ист како змиски отров.

6. Медот е бесмртен. Најстариот сад со мед, кој се уште е добар за исхрана, е откриен во 1922 година од страна на Хауард Картер – во гробницата на египетскиот фараон Тутанкамон. Тој е тестиран од биолози и е утврдено дека се уште е добар за консумирање.

7. Ако јајцето се издигне на површината кога ќе се стави во вода, тоа веќе не е погодно за консумација. Ова се случува бидејќи гасовите се акумулираат во јајце клетката која старее, овозможувајќи му да плови.

8. Ако јадете по едно парче темно чоколадо пред оброк, тоа ќе ја зголеми крвта со гликоза. Дури и ако сте многу гладни, тоа ќе ве спречи да јадете премногу.

9. Тајната на храната: Храната е секогаш повкусна ноќе. Сите хране. Секогаш!