Естрогенот е примарен женски хормон кој е одговорен за развојот и регулацијата на репродуктивниот систем и родовите карактеристики како што се влакната под пазувите, растот на градите и менструалниот циклус. Многу е важно да се контролира и да се одржува на нормално ниво, бидејќи прекумерниот естроген може да предизвика рак кај жените.

Обрнете внимание на овие знаци и не двоумете се да одите на лекар ако откриете нешто што ве вознемирува. Ако вашето ниво на естроген е високо, може да почувствувате потенцијални симптоми како:

1. Отечени и чувствителни гради

Многу жени чувствуваат промени во градите за време на нивниот циклус и бременост, бидејќи градите се многу чувствителни на хормони. Ако имате проблеми со болки во градите или ако сте забележале дека се потечени повеќе од вообичаено, тоа може да биде поради високиот естроген.

2. Промени во расположението

Естрогенот влијае на вашата ментална состојба и емоции. Овие чувства ќе ве потсетуваат на симптомите на ПМС. Може да се чувствувате депресивно или вознемирено.

3. Фиброцистични грутки во градите

Ако имате естрогенска доминација, во вашите гради може да се појават грутки. Ова може да ги направи градите да бидат премногу чувствителни или да чувствувате болка. Немојте да се двоумите веднаш да одите на лекар ако сте нашле грутки во ткивото на вашите гради.

4. Опаѓање на косата

Нормално ова е машки проблем, но кога ќе произведувате премногу естроген, може да почнете да губите коса повеќе од нормалното.

5. Зголемување на телесната тежина

Иако не се прејадувате забележувате дека обемот на вашиот струк се зголемува. Ова може да биде знак за вишок естроген. Исто така, може да страдате од надуеност и да се борите да изгубите тежина дури и откако сте биле на диета.

6. Неправилен менструален циклус

Менструалниот циклус е внимателно раководен од нивото на хормони во вашето тело, и ако постои нерамнотежа на еден, целиот менструален циклус може да се распадне.

7. Се чувствувате исцрпено цело време

Ако сте забележале дека сте уморни повеќе од вообичаено и вашиот животен стил не е променет, тоа може да биде знак за предупредување дека треба да ги проверите нивоата на хормони.

8. Проблеми со спиење

Прекумерниот естроген, исто така, може да предизвика различни проблеми со спиењето. Обрнете внимание ако вашите навики за спиење ненадејно се смениле без никаква релевантна причина или промена во нивоата на стрес.