Да се пишува за природен лек против ракот е малку чувствителна тема, бидејќи сепак за таа тешка болест е неопходно задолжително советување со стручно лице, а целосното доверување на надрилекарствата и природните лекарства понекогаш може да биде исто толку опасно колку и самата болест.

На крајот на краиштата, ракот и не е толку тешко да се убие. Се убива со хемотерапија, зрачење, на разни начини. Тешкотијата е во тоа да се убие ракот, а да не се убие заболениот човек заедно со него. Истото се однесува и за разните билки. Можеби има растение или плод кој може да го убие канцерот, но има голема веројатност да го убие и човекот, т.е. да се работи за отровно растение.

Како и да е, според неодамнешно истражување при кое се проучувале својствата на растението гравиола, се открило дека е 10.000 пати поефективно во убивањето на канцерогените клетки од стандардната хемотерапија. Но уште поневобичаено е тоа што овошјето не ги убива здравите клетки, само клетките на ракот.

Уште поневеројатно е тоа што научниот труд не бил објавен во некој третокласно списание, туку истражувањето било спроведено од голем производител на лекови и било изведено со голема поддршка од страна на владата на САД.

Според истражувачите, со екстрактите од ова чудотворно дрво сега би можело да се лекува канцерогеното заболување со природна терапија која не предизвикува мачнина, слабеење и паѓање на косата, која го заштитува имунитетскиот систем и ги спречува смртоносните инфекции, закрепнувајќи го болниот на природен начин.