„Дизајнерскиот ум“ е начин на размислување кога вашиот мозок е десно ориентиран, што предизвикува вашата меморија и креативност да бидат екстремно визуелни. Вооружени со „умот на дизајнерите“, многу креатори на современа уметност и дизајн ги рушат границите на „обичните“ начини на размислување.