Чистењето е рутинска здодевна работа, чиј резултат може да влијае на нашето расположение и продуктивност. Едно истражувањ покажа дека луѓето чувствувале повеќе под стрес и замореност во преполни простории отколку во чисти простории.

За оваа цел, во продолжение ви откриваме 6 супер лесни и ефикасни методи како вашиот дом да биде беспрекорно чист за многу малку време и многу малку труд, што ги прави одличен избор за сите оние кои не го сакаат премногу чистењето!

1. Методот на Групирање / кругови

Прво, треба да ги поделите сите ваши работи во 3 или повеќе групи. Еве еден предлог:

 • Напишете ги вашите работи на картички и чувајте ги во кутија. Задолжителните дневни работи треба да бидат во групата со малите картички, задолжителните неделни работи треба да бидат во средната група, а во последната група треба да бидат вклучени оние обврски што ретко може да се прават (како на сезонска основа.) За последната група, исто така може да ги поделите на месечни и годишни работи.
 • Потоа поделете ја кутијата со карти на делови. Првиот дел е „Денес“. Мора да ги ставите сите картички со домашните обврски што треба да се завршат во текот на денот. Следни се неделните задолженија, по што следат картичките со месечни обврски и, конечно, сезонските работи.
 • Веднаш штом ќе се завршат работите од малиот круг, доделени за тој ден, може да преминете на средниот круг, а потоа и на големиот.
 • Секое утро или претходната вечер, треба да организирате пакет картички, ставајќи ги во делот „Денес“. На крајот од денот, картичките со завршени задолженија треба да се вратат на своите места (освен за дневните). Потоа можете да преминете на следните картички.
 • Не излегувајте од дома додека не ги проверите картичките за да бидете сигурни дека не сте заборавиле ништо.

2. Метод на чистење на Зен монасите

Овој едноставен метод ќе ви помогне да не ги одложувате домашните обврски и да ја намалите нервозата и анксиозноста. Секој ден по нивната утринска молитва, Зен-монасите чистат 20 минути. Го метат подот, ги мијат садовите и ги чистат прозорците. Ништо посебно, повеќето го правиме секој ден. Но, постои една важна разлика. Кога ќе поминат 20-тина минути, монасите престануваат да го прават она што го правеле дури и ако не е готово. Тие не чистат поради практичност и удобност, туку ова го сметаат како дел од процесот на медитација.

3. Каизен принципи

Каизен е практика измислена во фабриките за автомобили во Тојота за да се усовршат работните процеси, притоа трошејќи минимум пари за организација на производството.

Се базира на системот 5S:

 • 1S – Сортирај: Поделете ги работите на неопходни и непотребни.
 • 2S – Усогласеност со нарачката или систематизацијата: Потребните работи треба да се чуваат за да можете брзо да ги пронајдете и да ги користите.
 • 3S – Одржувајте ја чистотата: Разгледајте ги чекорите што ќе ви помогнат секој ден да ја одржувате куќата во ред.
 • 4S – Стандардизација: Правилата за чистење треба да бидат задолжителни за секого, а успешните решенија треба да бидат стандардизирани и применети во пракса.
 • 5S – Совршенство: Принципите на системот треба да станат навика за да се трудите вашиот дом да биде подобар со секое чистење.

4. 20 минути на ден во тек на 30 дена

Дали сакате да го чистите вашиот дом не повеќе од 20 минути на ден? Со овој метод, ќе можете да го одржувате домот чист без многу труд.

 • Поставете мала област покрај влезната врата, која ќе биде во функција на „лента за слетување“ за влезните предмети во вашиот дом. Треба да ги сортирате овие предмети од време на време и да ги ставите на нивните соодветни места.
 • Измијте ги садовите по секој оброк.
 • Перете ги алиштата секој ден. Сортирајте ги работите за да не се чувствувате заглавени одеднаш со 200 крпи и валкани чорапи.
 • Свиркајте додека работите. Никој навистина не ужива во чистењето, но пеењето, потпевнувањето, свирењето или слушањњто музика се одлични опции за да го одржите ритамот во вашите нозе и да се забавувате додека чистите.
 • Поставете тајмер за да избегнете 3 часа чистење.

На овој начин, нема да морате да потрошите многу време за да уживате во вашиот чист дом.

5. Неделно чистење на зоната

Поделете го вашиот дом во зони:

 • зона 1 – ходник, бања, спална соба
 • зона 2 – кујна, секоја останата просторија (на пример, детска соба)
 • зона 3 – трпезарија, дневна соба
 • зона 4 – други простории (складиште, просторија за перење).

Треба да одвоите најмалку 30 минути за секоја зона. Во понеделник, треба да започнете со зоната 1. Во вторник, зависи од вас. Може да земете слободен ден или да започнете со чистење во зоната 2. Сè на сè, ќе добиете 4 дена за чистење и 3 слободни дена во неделата.

6. Методот на хотелски собарки

Овој метод најдобро им одговара на оние кои сакаат да го исчистат својот дом одеднаш и да не го одложуваат чистењето со денови. Најважната работа во овој метод е редоследот на вашите постапки во собата. Треба да започнете со најоддалечениот агол и да чистите во насока на стрелките на часовникот.

 • Прво: Фрлете го ѓубрето, истресете ги ќебињата и навлаките.
 • Второ: Додека ја чистите прашината, нанесете хемикалии на валканите површини.
 • Трето: Наместете го креветот, исчистете го подот со правосмукалка и исчистете ја прашината.
 • Тешко достапните области може да се исчистат со четка за заби и памучни стапчиња.

Бонус: Како да го организирате вашето секојдневие со цел да го минимизирате нередот

Направете го вашиот мал дом да изгледа поголемо 

Авторот на овој метод е популарната дизајнерка на ентериер Лу Веи, од Кина. Неодамна таа напиша книга каде што опиша како да ги чувате и сортирате работите без да го натрупувате просторот. Еве ги нејзините главни препораки:

 • Создадете вграден систем за складирање, а не посебна гардероба за да не привлекува многу внимание.
 • Користете ја висината. Вертикалното складирање помага да ги организирате вашите работи многу поудобно и поефикасно отколку хоризонталното складирање.
 • Прикачете налепници. На овој начин, секој ќе знае што има во одреден сад.
 • Направете „временски капсули“ за вашите спомени. Ова се кутии каде што можете да ги чувате вашите незаборавни работи на  една година.

Јапонски метод: 1 лице – 1 торба

Фумио Сасаки практикува да живее на минималистички начин. Тој сугерира радикален метод на детерминирање – едноставно не купувајте работи без кои можете. Според него, ако има земјотрес, тој може да го напушти домот со сите свои работи што ќе се сместат во една мала торба.