Како да го воспитате вашиот син да стане добар човек чијашто идна партнерка ќе биде благодарна

Помеѓу некултурното однесување и верувањето дека „момчињата ќе бидат момчиња“, воспитувањето на момче не е лесно и тешко е да не се грижите ако во моментов имате мало момче кое наскоро ќе стане тинејџер. За среќа, повеќето од овие однесувања се повеќе под културолошко влијание отколку што се биолошки, земени од врсници, роднини, наставници и медиуми. И бидејќи овие работи се научени, постојат работи што можеме да ги направиме како родители за да им помогнеме на нашите момчиња да станат добри мажи.

1. Биди родител што работи.

Како што покажа истражувањето, имањето мајка што работи може позитивно да влијае на децата од двата пола. Додека девојчињата израснати од такви мајки имаат тенденција да имаат работни места со повисоки плати и да заземаат надзорни позиции кога ќе пораснат, момчињата имаат поголема веројатност да помагаат низ куќата и да се грижат за членовите на семејството. Тие исто така имаат попрогресивен став кон половите улоги.

2. Охрабрете го да размислува за своите чувства.

Некои квалитети кои стереотипно се сметаат за „машки“ – како да сте цврсти и да не покажувате како се чувствувате – всушност се многу угнетувачки и ограничувачки. Според извештајот, мажите кои следат потрадиционално „машко“ однесување, вклучително и криење на своите емоции, имаат поголема веројатност да бидат депресивни и да донесуваат одлуки со висок ризик.

Како резултат, многу момчиња, чии родители се претплатија на тој начин на размислување, растат засрамени од своите чувства. Тие стануваат мажи кои не можат да комуницираат добро, што им отежнува да се однесуваат добро со другите и да одржуваат стабилни, здрави врски. Затоа, важно е да го научите вашиот син да ги искажува своите емоции и да може да зборува за лични работи.

3. Покажете му дека домашните обврски нема да се сработат сами.

Студиите покажуваат дека паровите кои ги разделуваат домашните работи и задачи, повеќе или помалку подеднакво, се посреќни од оние што не го прават тоа. Денес, мажите вложуваат повече во одделот за домашни работи од кога и да е порано: количината на домашна работа што ја вршат жените е намалена од 1976 година, додека мажите започнале да прават двојно повеќе работи.

Дајте му пример на вашиот син разговарајќи за поделбата на трудот во вашето домаќинство. Момчињата треба рано да научат дека сите членови на семејството работат како тим. Исто така, ќе се спречи пристрасност кон одредени активности и ќе ги направи многу покомпетентни, самостојни и подготвени за возрасен живот.

4. Научете го на граници и почит.

Воведете го концептот на автономија на телото на вашиот син прилично рано. Дајте му на знаење дека има право да одлучи кој може да го допре неговото тело, а истото важи и за другите луѓе. Кога е постар, објасни му дека несаканите или несоодветни коментари и шеги – и со девојчиња и со момчиња – никогаш не се во ред.

Научете го на соодветна наклоност со пример! Една студија покажа дека тинејџерите израснати во позитивна семејна клима имаат тенденција да имаат подобри вештини за решавање на проблеми во односите и имаат помал ризик да бидат дел од насилство во врската. Нагласете да се почитувате едни со други со вашиот партнер, да вложувате време и напор во врската, да покажувате благодарност и да се извините кога не сте во право.

5. Скроти однесување на „тврд човек“.

Силниот, нетрпелив тип и мачо момче можеби се привлечни на големото платно, но многу помалку во реалниот живот. За жал, социјалните очекувања можат да ги натераат момчињата да се чувствуваат дека треба да бидат наметливи, агресивни, па дури и насилни.

За да го спречите ваквиот начин на размислување, комуницирајте со вашиот син дека иако лутината и фрустрацијата се нормални емоции, тој не може да ги изрази на заканувачки или насилен начин за другите. Помогнете му да најде соодветни методи за справување со тие чувства. Исто така е важно да имате добра татковска фигура како пример за здрава мажественост, што може да биде во форма на чичко или дедо ако нивниот татко не е достапен.

6. Развијте добри навики за чистење и хигиена.

На момчињата треба да им се по покаже уште од мала возраст што е вклучено во добра хигиена и навики на дотерување. Не станува збор само за убаво облекување, туку станува збор и за здравјето и потребните вештини за да се грижат за себе подоцна во животот. Тие треба да научат како да користат жилет, да ги мијат забите, да ја местат косата, да носат дезодоранси и да се тушираат редовно.

Мажите со лоши навики за дотерување можат да имаат проблеми во врската и проблеми со работата. Испраќа порака дека работата или партнерот не му се доволно важни за да вложат напори да изгледа и да мириса добро.

7. Бидете експлицитни во однос на согласноста.

Со момчиња на средно училиште, вие навистина не сакате да си играте околу прашањата за согласност. Откријте што се смета за несоодветен пристап, како да побарате и да дадете дозвола и како разни работи можат да влијаат врз проценката и способноста на лицето да даде согласност.

Помогнете му на вашиот син да вежба да биде јасен. “Ми се допаѓаш. Дали би сакал да…?” е директна, но неактивна линија. Научете го да го почитува изборот на личноста, без оглед на одговорот. Кажете му ако лицето не е заинтересирано, не треба да прашува зошто или да се обиде да го смени одговорот. И осигурете се дека тој разбира дека сето ова се однесува и на него!

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *