Кралот на Англија, Хенри VIII, антички римски јавач на коњ и фараонот Тутанкамон. Што имаат заедничко овие 3 историски ликови? Одговорот можеби не е премногу очигледен. Секој од овие мажи е познат по тоа што носи различни видови накит. Ако некогаш сте прошетале низ музеј и, гледајќи различни слики, сте размислувале зошто мажите повеќе не носат толку многу накит како порано, ние ќе ви раскажеме приказна која одговара на ова прашање.

Копавме во фасцинантната историја на машката мода, откривме што ги натера мажите да престанат да носат накит и сакаме да ги споделиме овие откритија со нашите читатели.

Мажите носеле повеќе накит отколку жените.

Накитот никогаш не бил исклучиво женски атрибут. Дури и во најраните историски извештаи, мажите ловци користеле животински рогови, заби и коски како украси. Подоцна, на мозаиците на кои се претставени византиските владетели, може да се забележат мажи кои носат златни нараквици и обетки. А до времето на владеењето на кралот Хенри VIII во Англија во средниот век, мажите носеле повеќе накит од жените.

Накитот бил показател за богатство, статус и моќ.

Историски гледано, накитот се користел за многу различни намени. Пред сè, тоа било атрибут на богатство и просперитет. Колку бил побогат накитот, толку семејството било попросперитетно. Орнаментите на накитот биле показатели за одреден ранг и позиција. Накитот, исто така, ги рефлектира религиозните традиции на различни култури, а прстените се користеле како семејни атрибути и печати за потписи.

Сепак, накит не носеле само благородниците. Европските трговци за време на периодот на ренесансата, кои биле исклучиво мажи, користеле прстени како печати за означување на стоката што се транспортирала во странство.

А пиратите, кои го краделе товарот на тие трговци, носеле разни обетки за различни намени. Пиратите верувале дека обетките со златен прстен поседуваат магична исцелителна моќ. Но, обетката имала и практична употреба и симболично значење. Морнарите ги пишувале имињата на нивното домашно пристаниште на обетките, па нивните тела биле враќани назад кај нивните семејства во случај да умрат далеку од дома. Што се однесува до симболиката зад морнарските обетки, како што вели легендата, младите морнари ги добивале своите први обетки откако за прв пат ќе го поминале екваторот.

Работите се смениле не многу одамна.

Како што веќе откривме, во најзначајниот дел од човечката историја, мажите – кралеви, воини и обични луѓе, носеле накит за различни намени.

Во западното општество, накитот долго време се сметал за показател за мажественост. Работите почнале да се менуваат во викторијанската ера, во 19 век, заедно со подемот на средната класа, по Индустриската револуција. Студиите велат дека, во тоа време, накитот станал недостапен за најголемиот дел од населението – средната класа.

И иако брзото производство малку ги намалило цените на накитот, не било погодно за работниците да носат многу накит. Мажите почнале да користат накит само за практични цели, како на пример да носат рачни часовници, а оние што сè уште носеле многу накит се нарекувале „fops“.

Овој тренд продолжи и во 20 век. Студиите велат дека општеството развило специфични норми и табуа кои не ги прифаќаат мажите кои носат накит.

Сепак, неодамна, работите почнаа да се менуваат.

Денес, и покрај сѐ уште постоечкиот притисок од општеството и фактот дека накитот сè уште се третира како прилично женска карактеристика, мажите се враќаат на своето богато потекло во модата и почнаа да експериментираат со накитот. Хари Стајлс прошета на црвениот тепих со прекрасна бисерна обетка, а A$AP Rocky носи златни огрлици во барокен стил.