Приближно 60% од возрасните не можат да водат 10-минутен разговор без да излажат барем еднаш. Во исто време, никој не сака да биде измамен. Затоа научниците проучуваат знаци со чија помош може да препознаеме лажго.

Направивме некои истражувања и најдовме некои тактики за тоа како можете да препознаете дека некој ве лаже.

1. Користат премногу гестикулации со рацете.

Умот прави премногу работи, измислува приказна, набљудува дали верувате во неа и соодветно го менува текот на настаните според реакцијата на соговорникот. Затоа понекогаш умот не обрнува внимание на гестикулациите кои ги правиме затоа што е презафатен со други работи.

Една студија откри дека лажговците почесто гестикулираат со двете раце. Затоа, следниот пат, обрнете внимание на гестовите ако сметате дека некоја личност не е искрена со вас.

2. Не кажуваат доволно или зборуваат премногу.

Истражувачите дошле до заклучок дека ако поставите прашање, лажговците ќе понудат помалку детали од оние што ја зборуваат вистината. Постои отсуство на описни зборови во разговор со нечесни луѓе.
Оние кои се искрени се обидуваат да се држат до истата приказна секој пат, додека лажговците честопати создаваат различна приказна, и не додаваат детали.

Од друга страна, утврдено е дека лажговците се обидуваат да ја „доловат вистината со голем“ број зборови. Нивниот говор може да биде бурен, но без важни информации.

3. Тие имаат тенденција да цупкаат во место

Цупкањето исто така може да биде знак за лажење. Флуктуации во автономниот нервен систем се случуваат додека се лажете и луѓето стануваат нервозни.

4. Најчесто доцнат со одговорот

„Ако некој чека повеќе од 5 секунди за да одговори на прашање, тоа е прилично добар знак за измама“, вели експерт. Лажговците, исто така, имаат тенденција да ги потиснат своите емоции. Меѓутоа обрнете внимание дали бавниот говор се должи на уморот на лицето или тоа можеби е само неговиот вообичаен бавен начин на зборување.

5. Тие користат тактики за да ве збунат

  • Скокање на друга тема сред реченица
  • Користење реченици што немаат смисла
  • Одговараат со друго прашање: „Зошто би го направил тоа? Јас сум чесна личност “.

6. Тие користат зборови што пренесуваат негативни емоции.

Лажговците имаат тенденција да користат повеќе негативен говор. Изгледаат нервозни и се жалат, додека оние што ја зборуваат вистината се поведри. Може да слушнете повеќе зборови со негативни емоции, како што се „тажен“, „омразени“ или „безвреден“.